• 40

Poskupljuju cigarete, koliko će sada koštati paklica koju vi pušite?

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta

  • 40
Nikotin, molekularni model nikotina, pušenje

Foto: Shutterstock

Paklica cigareta će definitivno biti skuplja od sledećeg meseca tačno za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza.

Prema našim saznanjima, za tačno toliko su duvandžije tražile veće cene.

Prvi je to uradio  "Japan tobako internešnala" (JTI) iz Sente, a kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupeće za isti iznos. Prema dostupnom cenovniku JTI, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.

Mi smo izdvojili one koje građani u Srbiji najšećeše koriste, a one će koštati ovoliko:

"Ronhill slim" je skočio sa 300 na 310. Paklica "rotmansa" umesto 280, sada košta 290 dinara. "Pal mal" ide na 300. "Laki strajk" koštaće 310 dinara, odnosno, Lucky Strike (Blue 100’s) koštaće 320 dinara.

"Drina" košta 290 dinara, koliko i "diva". Marlboro Touch (plavi) košta 340 dinara.

Inače,  do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Povećanje od 50 procenta u narednoj godini bilo prihvatljivo jer bi akcizu dovelo na nivo od oko 9,7 procenata maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Proizvođači dva puta godišnje usklađuju sa akciznim kalendarom. Novim zakonskim rešenjem predviđeno je da će se specifična akciza uvećavati za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV. Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

Odgovorite nam u našoj anketi da li će vas novo poskupljenje odgovoriti od pušenja cigareta?

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naki

    26. januar 2021 | 10:12

    Jel pratite plate i penzije kao evropska unija posto ocete tamo

  • Milde Sorte

    26. januar 2021 | 10:22

    Iako se sada mnogi nepusaci raduju ovome poskupljenju, kao da nisu svesni da cigarete poskupe tek kada sve ostalo poskupi, gorivo, mleko, ulje , struja...sva dan kada udjes u market uvek neke nove cene. Ja sam pusac i pusit cu dok budem mogao, kada ne budem vise financijski izdrzao,prekinut cu i to nije problem, problemi su svi ostali prehrambeni i higijenski proizvodi, pogotovo lekovi. Tako da, nepusaci, nemojte se radovati svojoj nevolji.

  • Krlja

    26. januar 2021 | 10:26

    Pa sto nam ne da minimalac od 700eura kad hoce da dostigne Eu. Sad preko cigara treba da popuni budzet...ccc

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>