• 0

Umesto da otera siromaštvo, Monopol je postao lekcija za preduzetnike: Kako je nastala čuvena igra?

Iako postoje navodi da je tvorac igre Čarls Darov, istina je malo drugačija... Iza svega je stajala jedna žena, borac za ljudska, ženska i građanska prava

  • 0
monopol

Foto: Pixabay

Krajnje nepotpuna, ali često ispričana priča o poreklu društvene igre Monopol, kaže da je Čarls Darov, nezaposleni prodavac, igru razvio za svojim kuhinjskim stolom i odneo je u kompaniju "Parker Brothers", 1934. godine. Igra je u početku bila odbijena.

Darov nije digao ruke, pa je stvorio ručno izrađenu verzuju Monopola, na kraju uloživši zaradu od ove vrste "zanatske igre" u 5.000 profesionalno štampanih komada, koje je uspešno prodao preko robne kuće u Filadelfiji.

Motivisani maloprodajnim uspehom Darova, "Parker Brothers" su ga ponovo angažovali 1935. godine i pregovarali o ugovoru o licenciranju. Igra se ubrzo prodavala, 5.000 pakovanja nedeljno, i postala je najuspešnija društvena igra svih vremena.

Decenijama je Darov važio za tvorca igre, iako je Monopol, zapravo, izmislila žena, gospođa Elizabet Džej Megi. Ironično, ali iza najpopularnije svetske društvene razonode ne stoji jedan uporni trgovac i preduzetnik, već feministkinja koja se borila protiv monopola.

Megi se borila protiv nejednakosti u društvu, želela je socijalnu pravdu, pokrenula je nekoliko kampanja zbog toga, pisala je poeziju. Npr, kako bi istakla nepravdu nanetu ženama i manjinama, u lokalnim novinama je dala oglas, opisujući sebe kao "mladu ženu, američku ropkinju".

O kontroverznom oglasu se naširoko raspravljalo i doprinelo je njenom rastućem ugledu, kao otvorenog branioca građanskih prava.

Na gospođu Megi posebno je uticao Henri Džordž, čija je knjiga iz 1879. godine, "Progres i siromaštvo", zastupala uverenje da radnici treba da poseduju ono što proizvode, ali da prirodni resursi i ekonomske rente dobijene od zemlje - treba da budu u vlasništvu društva u celini.

Borba protiv zemljoposednika

 

monopol

Foto: Pixabay

Početkom 1900-ih, motivisana tim uverenjem, Megi je stvorila "The Landlord's Game" i prijavila se za patent 1903. Namera igre bila je da demonstrira zlo koncentrisanog zemljoposedništva. Nadala se da će igrači biti protiv ideje koju propagira igra, a to je da samo jedan dobija, dok ostali bankrotiraju.

Igru su igrali socijalisti-istomišljenici, a na kraju se 1910. godine probila do Skota Niringa, profesora u školi Varton i koledžu Svartmor. Igra je postala popularna i među njegovim učenicima, koji su je igrali s prijateljima.

Na kraju je "The Landlord's Game" stigao do Harvarda, a zatim do Srednjeg zapada, da bi se ranih 1930-ih vratila na područje Filadelfije. Dokumentarac "Under the Boardwalk: The MONOPOLY Story" iz 2011. je za one koji žele da saznaju više o Monopolu.

Doprinos Elizabet - sagledavanju realne slike preduzetništva - ostao je izgubljen negde u istoriji, i verovatno bi tako ostalo da nije bilo detektivskog rada profesora Ralfa Anspaha. On je 1973. objavio igru Anti-Monopoly, koja je na kraju privukla pažnju "Parker Brothers". Kompanija se pobrinula da je ukloni sa tržišta, zbog zakonskih mera.

Monopol je prodat više od 250 miliona puta

 

Anspah se zbog toga sudio s njima čitavu deceniju. Na kraju je postigao nagodbu sa "Parker Brothers" i igra je dostupna sve do danas. Prikupljajući istraživanja za svoju pravnu odbranu, Anspah je otkrio da je gospođa Megi, ne samo izumela prvobitnu verzuju Monopola, već joj je 1904. dodeljen i patent za "The Landlord's Game".

Dalje, otkrio je činjenicu da su "Parker Brothers" platili Elizabet Megi 500 dolara (nejasno je kada je primila ovu uplatu, ali pod pretpostavkom da je to bila 1936, to bi bilo ekvivalentno 9.300 američkih dolara danas).

 

Takođe su bili saglasni da nabave dve dodatne igre koje je Megi kreirala. Pominje se još jedan "prethodnik" Monopola, a to je "The Fascinating Game of Finance"; njenom vlasniku je kompanija navodno platila čak 10.000 dolara te iste 1935. godine. To bi danas bila uplata vredna 190.000 dolara.

Ostaje enigma zašto toliki jaz u isplatama, kad je čak igra "The Fascinating Game of Finance" bila manje slična Monopolu od "The Landlord's Game". Sve u svemu, u slučaju Monopola, Lizi je osmislila igru, ali su je "podigli" brojni socijalisti, preduzetnici i ljubitelji igara.

Činjenica da je igra prošla više od trideset godina validacije i usavršavanja na tržištu, ključni je faktor koji doprinosi njenom trajnom uspehu i univerzalnoj privlačnosti u brojnim, različitim kulturama.

Procenjuje se da je prodato više od 250 miliona igara Monopol, i da je tu igru igralo milijarde ljudi. Umesto da podstakne usvajanje anti-zemljoposedničkih politika gospodina Džordža, igra gospođe Megi postala je kamen temeljac u obrazovanju sedam generacija preduzetnika.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>