• 0

Ima ga barem u tragovima u mnogim proizvodima: Zašto je Hrvatska stavila pod lupu susam?

Deo proizvoda je došao do krajnjih kupaca

  • 0
susam

Foto: Pixabay

Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima su preplavljene kontaminiranim susamom, uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid, zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Incident s etilen oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već neko vreme je glavna tema RASFF-a, među zemljama članicama EU i trećih zemalja, piše Poslovni dnevnik.

Za sada je utvrđeno da je susam potekao iz Indije, kaže Alen Petričević za Hinu. U septembru prošle godine prijavljeni su vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama semenski susama, koje su potekle ili su stigle iz Indije u EU, a koji su čak 1.000 puta veći od maksimalnog nivoa od 0,05 miligrama po kilogramu.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka u Uniji.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše njih odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018, kad je upisano 60 objava i 2019. godinu, kad su bile 53 objave.

Pod "radarom" su semenkegrickalice, namazi, a svi subjekti u poslovanju s hranom, koji su primili neadekvatnu seriju (LOT) proizvoda, povlače ili opozivaju s tržišta svoje proizvode.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb. Nisu svi subjekti povukli proizvode jer su pronašli nedozvoljen nivo etilen oksida, neki su to uradili preventivno.

Etilen oksid je prema onlajn izdanju Hrvatske enciklopedije - bezbojan, otrovan i zapaljiv plin, koji sa vazduhom stvara eksplozivnu smesu i služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama.

Važno je znati da se proizvod opoziva kad dođe do krajnjeg potrošača, naveo je Petričević.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>