• 7
 ≫ 

Šta nam čuveni Marlboro govori o standardu: U Nigeriji košta dolar, u Australiji čak 2.600 dinara

 ≫ 

Marlboro je američki brend cigareta, nastao pre 97 godina

  • 7
kiosk

Foto: Pixabay

Paklica cigareta će definitivno poskupeti od sledećeg meseca, i to za tačno 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza. Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

Ali, poseban su fenomen te razlike u ceni paklica od zemlje do zemlje, pa je tako numbeo.com proučavao koliko gde košta kultni Marlboro, pakovanje od 20 cigareta.

Lista zemalja koje su ušle u istraživanje govori da je Marlboro najskuplji u Australiji, gde košta 26,91 američki dolar. Potom sledi Novi Zeland, sa cenom od 22,98 dolara, a onda ide oštriji pad ka Irskoj, gde je paklica ovih cigareta - 16,38 dolara.

U Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu je oko 15 dolara, u Francuskoj za tri dolara manje, a slično košta u Kanadi i na Islandu. Marlboro dostiže cenu od oko 10 dolara u Izraelu i Singapuru, dok je u Holandiji malo ispod te cifre.

Onda slede Finska, Švajcarska, Belgija, Jamajka. Zemlje u kojima je kutija Marlbora oko osam evra jesu Danska, Nemačka, SAD. Ispod tog nivoa možete ga platiti u Švedskoj, Hongkongu, Palestini, na Malti, zatim u Šri Lanci i Saudijskoj Arabiji, a oko 6 evra košta paklica u Italiji, Austriji, Kataru, Španiji, Portugalu, UAE.

Između 5,05 i 5,94 dolara Marlboro košta u sledećim zemljama: Češka, Mađarska, Slovenija, Trinidad i Tobago, Ekvador, Čile, Estonija, Bahrein, Grčka, Oman, Panama, dok su cene malo niže u, recimo, Slovačkoj, Japanu, Hrvatskoj, Peruu, Indiji, Crnoj Gori.

novac, pare

Foto: Pixabay

Na listi od 104 zemlje Srbija je zauzela 64. mesto, sa cenom za paklicu Marlbora od 3,59 dolara. Ispred nas su BiH, Bugarska, Maroko, Urugvaj, a niže cene imaju Albanija, Kina, Meksiko, Severna Makedonija. U toj zemlji Marlboro košta 2,76 dolara.

Argentina se nalazi na 82. poziciji, onda sledi Turska, gde je cena Marlbora 2,42 dolara. U Rusiji ovaj brend cigareta košta 1,99 dolara, a najjeftiniji je u Nigeriji - 1,05 dolara.

Marlboro je američki brend cigareta, koji proizvod kompanija "Philip Morris USA", odnosno "Philip Morris International" (van granica SAD), a javnosti je predstavljen davne 1924. godine.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    31. januar 2021 | 13:33

    Taj iz Nigeruje se pravi u Vrškoj čuki.😂

  • Vrnjcanin

    31. januar 2021 | 14:01

    Sto se mene tice i 100$ je malo za paklicu

  • DRagutin

    31. januar 2021 | 13:55

    U New York City Marlboro košta 16$ za kutiju od 20 cigareta.... Zvučaće neverovatno ali dešava se da na pojedinim mestima prodaje se i za 1$ komad, tj jedna cigareta!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>