• 2

Pica je omiljeno jelo na svetu, ali čak 50% picerija propadne u prvih 5 godina poslovanja. Kako?

Pica kakvu znamo postoji od najkasnije 1700-ih godina, i smatra se da su stanovnici italijanske regije Kampanja prvi pojeli nešto slično današnjoj pici

  • 2
pica

Foto: Pixabay

Pica, to prelepo, "univerzalno" jelo, koje vole gotovo sve nacije. Uskoro se obeležava i Međunarodni dan pice, tačnije 9. februara, a u susret tome - hajde da otkrijemo neke zanimljive činjenice o italijanskom jelu.

Kada su ljudi prvi put počeli da jedu picu, verovatno nisu mogli ni da zamisle da će se ona jednog dana dovoziti do adrese kupaca, u samovozećem automobilu.

Pica kakvu znamo postoji od najkasnije 1700-ih godina, i smatra se da su stanovnici italijanske regije Kampanja prvi pojeli nešto slično današnjoj pici. Trend je zaživeo u Napulju, u 18. veku.

Jelo se sastojalo od somuna i raznih preliva, te ne čudi što i danas nailazimo na pice sa "debelim testom", to zapravo nije greška. Prelivi koji su tada dominirali bili su oni od paradajza, sira, belog luka i inćuna.

Pica je postala popularna u Sjedinjenim Državama počev od 19. veka, zahvaljujući napuljskim imigrantima, ali se jelo proširilo na ostatak Italije tek sredinom 20. veka. Prema podacima, 1905. je otvorena prva picerija u SAD, a osnovao je Đenaro Lombardi.

Koliko je "teško" tržište?

 

Tržište pice ne prestaje da raste, iako je tako dugo zastupljena u svetu. Tokom 2019. samo američko tržište je generisalo blizu 47 milijardi dolara prihoda, pri čemu je prosečna cena za picu bila 11,23 dolara (prodate su 4,1 milijarda pica).

Godišnja prodaja na globalnom pica tržištu danas dostiže 145 milijardi dolara, a van granica Evrope, njeno najveće tržište je Severna Amerika. Zapadna Evropa generiše 54,4 milijarde dolara od prodaje, potom sledi Severna Amerika sa 50,7 milijardi dolara.

Pica Margarita

Foto: Pixabay.com

Na trećem mestu je Latinska Amerika (16,8 milijardi dolara), onda ide Azija (11,2 milijarde dolara). Bliski istok i Afrika imaju 4,8 milijardi dolara od prodaje, Istočna Evropa - 4,6 milijardi dolara. Odvojene su Kina sa 3,6 milijardi dolara i Rusija, sa 1,5 milijardi dolara.

Da li biznis s picom uspeva zasigurno?

 

Najveći američki pica restorani posluju širom sveta, i to veoma uspešno. Pizza Hut i Domino’s imaju po 10.000 restorana izvan granica SAD, a posebno su fokusirani na Kinu.

Posle Amerikanaca, reč "pizza" u Gugl pretragu najčešće upisuju Kanađani. Onda slede Portorikanci, Novozelanđani i Danci. Picerije zapošljavaju više od milion ljudi, i to samo u Sjedinjenim Državama.

Zanimljivo je to da picu svi vole i izvanredno se prodaje, ali to ne znači da će poslovanje vezano za picu uspeti svakome. Čak ni u Italiji. Statistika kaže da 50% picerija prestane s radom u prvih pet godina rada.

Nije lako poverovati u to, imajući u vidu da se tokom svakog Super Bowl takmičenja proda 13 miliona pica, i to je "drugi najveći dan konzumiranja hrane", posle Dana zahvalnosti u Americi. Domino’s te nedelje kada je NFL događaj, vidi rast prodaje od 40%, u odnosu na regularnu nedelju.

Picerija Mama Rosa

Foto: Telegraf

Najveći fanovi pice

 

Otprilike jedan od osam Amerikanaca jede picu svakog dana, ali postoje neki delovi zemlje u kojima je ona popularnija i omogućava mnogo bolje poslovanje.

Tipičnog dana u SAD skoro 15% Amerikanaca jede picu. Čak 1 na četiri dečaka, uzrasta od 6 do 19 godina. Picu uglavnom više jedu mladi, a muškarci češće nego žene uzimaju "picu na parče".

Deca radije jedu picu za ručak nego za večeru: 44% prema 42%, ali zato čak 59 odsto odraslih pre  konzumira picu za večeru; u poređenju s tim, svega 28% je jede za ručak.

Danas u Sjedinjenim Državama postoji više od 77.000 picerija. Američka država u kojoj se pica najviše jede je Pensilvanija: tu ima skoro četiri picerije na 10.000 ljudi, a na Havajima su one najmanje zastupljene.

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    27. januar 2021 | 13:29

    Propadnu oni koji Pizzu ne peku na šamotu i koji umesto paradajz sosa koriste kečap.

  • Damjan

    27. januar 2021 | 21:46

    Kako je pre 17 vekova postojao preliv od paradajza u Napulju kada je on stigao u Evropu mnogo posle otkrića Amerike u 16.veku?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>