• 1

Najskuplji grad iz komšiluka ne spušta kriterijume: Dolazi im više od pola miliona turista?

Kruzeri bi mogli da se vrate "u pogon" 2021. godine, mada i dalje sve zavisi od epidemiološke situacije

  • 1
dubrovnik

Foto: Pixabay

Jedan od najskupljih gradova u regionu, gde cena po kvadratu nekretnine teško "ide" ispod 4.000 evra, ipak je morao da se prilagodi krizi, izazvanoj usled pandemije.

Tako je Dubrovnik, kako smo pisali letos, pristao da izađe iz svoje "komfor zone" i turistima ponudi niže cene smeštaja i usluga. Npr, 2019. bilo je nemoguće pronaći dobar apartman za manje od 100 evra u jeku sezone, ali je leto 2020. bilo obojeno nekim drugim bojama - čak su i luksuzni hoteli spuštali cene.

Međutim, sada kada situacija u vezi s koronom ide na bolje, odnosno, sada kada vakcina "obećava" masovnija i bezbednija putovanja, Dubrovnik bi mogao da bude onaj stari, te da gosti turiste iz celog sveta.

Direktor Lučke uprave Dubrovnik, Blaž Pezo, kaže da su u aktuelnoj godini najavljena 354 kruzera, s više od 600.000 putnika, za dolazak u ovaj hrvatski grad.

Ovaj tip krstarenja je, inače, bio jedna od najvećih pretnji za zaražavanje, budući da je mnogo ljudi koncentrisano na ograničenom prostoru.

Pezo je kao gradski odbornik HDZ-a učestvovao u raspravi dubrovačkog Gradskog veća o visini turističke naknade za brodove na kružnom putovanju, u međunarodnom pomorskom saobraćaju, kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke na području Grada Dubrovnika 2022. godine, prenosi Hina.

- Tržište kruzera bi moglo da se oporavi od 1. juna. Najave su vrlo dobre, a hoće li se to i dogoditi, zavisi od epidemiološke situacije - istakao je Pezo.

Iako su neki gradski odbornici napominjali da bi odluku o visini turističke naknade trebalo odložiti, Pezo je istakao da su brodari već upoznati s odlukom i da su te naknade već ranije uračunate u njihove aranžmane, pa nikome neće biti opterećenje.

Video: Dimna zavesa izdiže se iznad mora: Vazduh kao da se ledi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>