• 6
 ≫ 

Država daje 100 miliona dinara za razvoj preduzetništva žena i mladih do 30 godina: Kako do novca?

 ≫ 

Sredstva se ne mogu koristiti za nabavku opreme u svrhu špekulativnih radnji

  • 6
Ko je bolji lider: muškarac ili žena?

Pixabay.com

Ministarstvo privrede i Fond za razvoj pokreću programa podsticanja razvoja preduzetništva žena i mladih za čiju je realizaciju tokom ove godine izdvojeno 100.000.000 dinara.

Sredstva su prvenstveno namenjena novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Drugi uslov je da osnivač i zakonski zastupnik bude žena, odnosno fizičko lice mlađe od 30 godina, dok tamo gde ima više vlasnika, žena, ili osoba mlađa od 30, mora da ima većinski udeo.

Sredstva su namenjena  za kupovinu opreme i dostavnih vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje, nove ili polovne, ali ne starije od pet godina.

Takođe, sredstva mogu da se koriste za tekuće održavanje poslovnog i proizvodnog prostora do iznosa od 350.000 dinara od ukupnih sredstava za investiranje.

Osim toga, dobijeni novac može da se iskoristi i za operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja. Sa druge strane, sredstva se ne mogu koristiti za nabavku opreme u svrhu špekulativnih radnji. 

Novac, dinari, evri, gomila novca

Foto: Shutterstock

Novac iz ovog programa ne može se koristiti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, za klasičnu trgovinsku delatnost, za organizovanje igara na sreću, kao ni za proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme. Novac nije namenjen ni prometu nafte i naftnih derivata, kao ni za proizvodnju čelika i sintetičkih vlakana i vađenje uglja, ili za građevinarstvo, transport i saobraćaj, finansijske usluge, usluge marketinga, konsultantske usluge, usluge istraživanja tržišta, ispitivanja javnog mnjenja, za proizvodnju duvana i delanost iznajmljivanja.

Korisnik ovog novca u obavezi je da vrati i odobrena bespovratna sredstva, u slučaju da, u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava obriše iz registra preduzetničku radnju, otuđi predmet investicionog ulaganja ili isti da u zakup, raskine radni odnos osnivača privrednog subjekta, izvrši promenu osnivača ili ako nije privredno aktivan i ne dostavlja uredno finansijske izveštaje.

Oni koji zadovolje uslove ovog programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 odsto vrednosti ulaganja, dok é se preostali iznos finansirati iz kredita Fonda.

Taj kredit é se odobravati sa rokom otplate do pet godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine. Rok otplate kredita ne može biti kraći od tri godine od dana zaključenja ugovora uključujući i grejs period.

Kamatna stopa iznosi 1 odsto godišnje uz garanciju banke, 2 odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja, kao što su hipoteka prvog reda,  hipoteka na poljoprivrednom, šumskom zemljištu ili građevinskom zemljištu, ugovorno jemstvo pravnih lica, zalog, menica...

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Detelinarac

    27. januar 2021 | 11:41

    Moras da imas firmu 5 godina da bi mogao da konkurises?? Kakva je to pomoc, pa valjda se pomoc daje pri startovanju posla kao motivacija... Ne razumem uopste poentu....

  • Maki

    27. januar 2021 | 11:54

    Voleo bi da ovi u vladi barem neki put se sete da neku vrstu pomoci odrede i za nezaposlene ...

  • Maki

    27. januar 2021 | 11:50

    Alo ljudi dajte onim siromasima i nezaposlenima te pare ..dokle bre gurate na silu tim penzionerima i ako imaju primanja preko 50,000. Sta radi onaj sto ima 11,000..asta onaj koj se budi ujutru pa nema za leba alo Drzavo ogledaj se na sirotinju i nezaposlene.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>