• 0
 ≫ 

Ako planirate da tražite posao u Nemačkoj, samo dva zanimanja odolevaju korona krizi

 ≫ 

Najviše najavljenih otpuštanja je u janauru bilo u maloprodajnom sektoru

  • 0
Berlin, Nemačka, zastava

Berlin / Foto: Pexels

Nemački poslodavci su na početku 2021. godine blago smanjili planove za zapošljavanje nove radne snage.

Barometar zaposlenosti, koji izračunava institut IFO, skliznuo je u januaru na 95 poena sa decembarskog nivoa od 95,5 poena, navodi se u saopštenju instituta i dodaje da obnovljene korona mere zaključavanja dovode do povećanja otpuštanja, posebno u maloprodajnom sektoru.

U proizvodnom sektoru se u januaru barometar zapošljavanja poboljšao osmi mesec zaredom, sa minus 11 poena u decembru na minus 10 bodova ovog meseca. Međutim, i dalje su u većini kompanije koje planiraju smanjenje radne snage u narednom periodu.

Među pružaocima usluga, brojke o zapošljavanju i otpuštanjima su manje-više uravnotežene. Konsultantske kompanije za IT sektor i menadžment nameravaju da nastave sa povećanjem broja zaposlenih.

Najviše najavljenih otpuštanja je u janauru bilo u maloprodajnom sektoru zbog produžetka lokdauna, pri čemu se pokazatelj barometra zapošljavanja spustio na minus 8,9 bodova sa minus 1,5 poena u decembru. Jedini pozitivan izuzetak u maloprodajnoj delatnosti su supermarketi, koji i dalje planiraju da zaposle novo osoblje.

Deo kompanija u građevinskoj industriji, uprkos zimskoj sezoni kada je njihova aktivnost obično smanjena, takođe razmatraju nova zapošljavanja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>