• 3

Jedna zemlja biće najbrže rastuća ekonomija sveta u 2022, ocenjuje MMF

Ista institucija je dala prognozu globalnog rasta od 5,5 odsto

  • 3
indija

Foto: Pixabay

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se indijska ekonomija snažno oporaviti u narednoj fiskalnoj godini, sa rastom od 11,5 procenata.

Predviđanje prati oporavak jači od očekivanog u 2020. godini. Ova cifra predstavlja reviziju nagore, u odnosu na rast od 8,8 procenata koji je MMF predvideo u svojoj poslednjoj proceni u oktobru.

Indija je jedina glavna ekonomija za koju se predviđa dvocifreni rast za narednu godinu, a očekuje se da rast u fiskalnoj 2023. bude 6,8 odsto.

"Značajne revizije prognoze uključuju onu za Indiju (2,7 procentnih poena za 2021. godinu/fiskalnu 2022.), koja odražava oporavak jači od očekivanog tokom prošle godine, nakon ublažavanja karantina", konstatuje MMF.

Prema izveštaju, revizije su usledile kada je BDP u julu i septembru iznenadio. Ranije ovog meseca, UBS Global Research takođe je predvideo da će indijski ekonomski rast dostići višedecenijski maksimum 2022. godine.

Očekuje se da će ekonomija te zemlje zabeležiti najbrži rast od svih azijskih država. Oporavak će nesumnjivo pratiti kontinuirano poboljšanje potrošnje, snažniji globalni rast, uspehom u uvođenju vakcine i fokus na reforme koje podržavaju rast, kažu iz UBS.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>