• 12

Da li radnici zabušavaju kad gazde nema? "Koriste telefon, ofrlje brišu police, iako kamera snima"

Može li ovaj uređaj da zameni "budno oko" šefa i zašto je on zaposlenima autoritet samo kada je prisutan? Da li poslodavac, na osnovu snimka, uopšte sme da analizira ponašanje radnika na radnom mestu?

  • 12
Pekara, radna, fejsbuk, fb radnja

Foto: Printskrin/Facebook/Glas preduzetnika - Savez 98%, Pixabay

Prvo goruće pitanje koje ima dva odgovora: Sme li gazda da koristi snimke koje je zabeležila kamera u lokalu, kako bi "nadzirao" radnike? On će reći da sme, zaposlenima svakako nije pravo.

Drugo goruće pitanje je kako biti autoritet i kada niste prisutni? Činjenica je da neki zaposleni to "zloupotrebljavaju", i tada manje rade, više koriste mobilni telefon, možda se ne trude dovoljno.

Ali, hajde da krenemo ispočetka. Poslodavac, jasno, ima pravo da zaštiti svoju imovinu - zato često uvodi video nadzor, npr. ako drži market ili tome slično. Ipak, taj potez lako može dovesti do narušavanja privatnosti radnika.

Prema Ustavu Republike Srbije, da bi video nadzor bio zakonit, mora da postoji pravna osnova za to, ali i konkretna svrha obrade podataka fizičkih lica.

Dakle, jedno je video nadzor u hodniku zgrade, a sasvim drugo je kamera u kancelariji. Poslodavac je tada dužan da obrazloži zašto je kamera neophodna.

Goran Pavlović, viši savetnik Sektora za nadzor u kancelariji Poverenika, kaže sledeće: "Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je da se planiranje sistema tehničke zaštite vrši na osnovu procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja koju je izradilo pravno ili fizičko lice sa odgovarajućom licencom, te da upotrebljena tehnička sredstva moraju, u pogledu kvaliteta, sigurnosti i garancija, ispunjavati zakonske norme i tehničke standarde koji važe u Republici Srbiji".

Da li pravilo važi za sve?

 

Takođe navodi da "odredbe ovog zakona, ukoliko su u konkretnom slučaju ispunjeni svi uslovi propisani tim zakonom, predstavljaju pravni osnov za obradu podataka o ličnosti zaposlenih od strane poslodavca putem video nadzora, i za takav video nadzor nije potreban pristanak zaposlenih", piše Infostud.

posao

Foto: Unsplash

Sa druge strane, ako vršenje video nadzora za cilj ima isključivo nadzor nad redovnim aktivnostima i ponašanjem zaposlenih u toku radnog vremena, takva obrada podataka o ličnosti nije dozvoljena, jer se na taj način narušava privatnost zaposlenih.

Svrha takve obrade, piše dalje, mogla bi se postići i na drugi način kojim bi se mogao meriti kvalitet i/ili kvantitet učinka zaposlenih, jer interesi poslodavca ne mogu da se štite merama koje prekomerno zadiru u privatnost zaposlenih.

Treba pomenuti da ne postoji izričita zakonska odredba koja nalaže poslodavcu da kandidata za posao obavesti da u firmi postoji video nadzor. Ipak...

Prema odredbama Zakona o radu (Službeni glasnik RS, br. 24/05, 61/05, 54/09, 21/13 i 75/14) je, između ostalog, zabranjeno svako ponašanje koje ima za cilj povredu dostojanstva zaposlenog koje traži zaposlenje i koje izaziva strah ili neprijateljsko, ponižavajuće, uvredljivo okruženje, tj. uznemiravanje.

Kasa, prodavnica, market, kupovina

Foto: Shutterstock

Može li gazda da "gazduje" i kada nije tu

 

Kada je reč o kvalitetu/kvantitetu posla, poslodavac i radnik gotovo nikada nisu saglasni kako bi to trebalo da izgleda. Šef uvek očekuje bolje i više, dok se radnici neretko žale na neadekvatnu platu i uslove, mnogo rada itd.

U okviru jedne FB grupe, koja "zastupa" domaće preduzetnike, oglasio se član grupe koji je postavio objavu sledeće sadržine:

"Zdravo svima. Interesuje me kako motivišete radnike da rade posao kako treba i kad niste tu, i kad ih ne nadgledate? Imam malu trgovinu i zbog privatnih stvari ne mogu da budem tamo vremenski kao nekad... Imam kameru naravno, ali čim nisam tamo, telefon je prioritet, police se brisu "fušeraj", sve polovično i drugacije".

Usledili su razni komentari, od "menjajte ih na četiri do pet godina", preko "napravite pravilnik o ponašanju na radnome mestu i obavezama, kao i target o prometu", pa do "uvedi nagradni sistem - 20% smanji, odnosno povećaj, onima koji se ne trude/trude".

"Nažalost, većina poslodavaca zna da odbije od plate, ali retko i da nagradi. Mislim da je to ključno. Ako je radnik sve uradio kako treba, onda treba to i primetiti i nagraditi", jedan je od komentara.

Diskriminacija na poslu, vikanje ogovaranje, radnici šef

Foto: Shutterstock

Gotovo niko se, pritom, nije osvrnuo da faktor "kamera" u objektu, odnosno analiziranje ponašanja zaposlenih, a evo šta kaže Pavlović, da li je to trend u porastu?

- Povezivanjem ovakvih kamera u računarsku mrežu sa video snimačem, omogućavaju vlasnicima objekata pod video nadzorom da ih posmatraju sa udaljenih lokacija kroz internet konekciju putem računara ili mobilnih telefona ili tablet računara. Samim tim i trend vršenja video nadzora nad zaposlenima na radnom mestu raste, a tako raste i broj predstavki koje, u vezi sa navedenim, građani podnose Povereniku - ističe on.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novosadjanin

    28. januar 2021 | 12:07

    A jel radnik sme da postavi kameru pa da snimi gazdu kako mu daje razliku plate u koverti?!

  • Sibin

    28. januar 2021 | 12:04

    A sto se ne pita neko sta rade radnici na drzavnim jaslama, dzabolebare po ceo dan!!!!

  • Map

    28. januar 2021 | 12:11

    Koliko para toliko i muzike

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>