• 1
 ≫ 

Novi paket pomoći privredi očuvaće kapacitete i likvidnost

 ≫ 

"Prevoznici će takođe moći da premoste ovaj period"

  • 1
Novac plaćanje evri devize biznis

Foto: Shutterstock

Najavljeni paket pomoći domaćoj privredi vredan 2,5 milijarde evra vrlo je značajan korak ka oporavku koji treba da usledi, a posebno u situaciji očuvane zaposlenosti i MMF-ove prognoze rasta srpskog BDP-a od oko pet procenata, ocenio je u izjavi Tanjugu pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je dodao da će pomoć u isplati minimalne zarade većem dalu privrede očuvati proizvodne kapacitete što se dogodilo i zahvaljujući  sličnim merama prošle godine.

- Izvoz je pao za svega 4-5 procenata, tako da je baza u proizvodno-izvoznom smislu sačuvana. S druge strane, zaposlenost se odražava na ličnu potrošnju građana koja je jedna od glavnih komponenata našeg BDP-a. Tako da je to stvarno bio ključni doprinos ovog paketa mera iz prošle godine, pa će i ovaj paket svakako doprineti tome da se sačuva zaposlenost koja kad pogledate stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila 9 procenata to je povoljno - rekao je Stanić.

On očekuje da će mera pomoći autoprevoznicima od 600 evra po autobusu pomoći da premoste period dok se ne oporavi turizam.

Stanić je naglasio da je reč o meri koju je predložila PKS u saradnji sa svojim Udruženjem prevopznika.

- U odnosu na 2019, broj pređenih kilometara u autoprevozu je opao za oko 80 procenata. To je zaista gubitak koji oni nisu u stanju sami da nadoknade i ovo će im svakako pomoći da se očuva njihov kapacitet, a on je usko vezan sa turizmom koji znamo da je prvi stao u ovoj krizi i među poslednjima će se oporavljati - naveo je Stanić.

Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Nova garantna šema u visini od 500 miliona evra treba da obezbede dalje očuvanje likvidnosti kompanija.

- Prošlogodišnja garantna šema koja je dogovorena u saradnji sa Vladom je doprinela kreditnoj aktivnosti i očuvanju likvidnosti kompanija. Upravo nastavak garantne šeme će dodatno obezbediti kredite po relativno povoljnim uslovima za održavanje likvidnosti do momenta kada počinje oporavak privrede - rekao je Stanić.

On podseća da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od svegha 1,1 perocenat što je među najmanjima u Evropi, pa će rast ovegodine od pet odsto prema prognozi MMF-a biti više nego dovoljan da se pokriju prošlogodišnji gubici.

- Na globalnom nivou očekuje se oporavak, odnosno pokriće gubitaka iz prošle godine. Zemlje evrozone će zahtevati duži vremenski period da se oporave, a Srbija je u povoljnijoj situaciji u odnosu na zemlje u regionu. Tako da verujemo da potencijal postoji - zaključio je Stanić.

Video: Mali: Ispunili smo obećanje, završili smo isplatu 100 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    27. januar 2021 | 13:49

    Pezionerima sve dajte svima isto sto nisu dali deci koja primaju deciji dodatak.jer penzionerim daju da glasaju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>