• 21

Radnici dobijaju tri puta po pola minimalca: 48.000 dinara leže u delovima od aprila

Isplata od prvog aprila

  • 21
Kuća stan nekretnina biznis

Foto: Shutterstock

Posle dva prošlogodišnja paketa podrške privredi i građanima, u okviru novih najavljenih državnih mera pomoći, preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima moći će da računaju na tri isplate od po pola minimalca, što je ukupno po oko 48.000 dinara.

Od države bi minimalac za sada dobilo oko 1,2 miliona ljudi.

Po novom paketu podrške, koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić, preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima moći da očekuju isplatu od oko 16.000, što je polovina minimalca koji u 2021. godini iznosi 32.126 dinara mesečno.

Isplata prve polovine minimalca za mart, kako je najavljeno, treba da počne u aprilu.

Novi paket predviđa da svi građani dobiju u maju 30 evra i 30 evra u novembru, dok će penzioneri uz to dobiti još 50 evra, što će ukupno iznositi 110 evra po penzioneru.

Pored toga, prevoznici u drumskom saobraćaju dobiće 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, kao vid podrške sektoru koji je najugroženiji u uslovima pandemije korona virusa.

Tri isplate polovine minimalca dobiće i turistički radnici, a kako je najavio Vučić, biće sagledano pre leta da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne.

Za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, planirano je da se za postojeću garantnu šemu obezbedi dodatnih 500 miliona evra, a kroz novu garantnu šemu još toliko, uz to da će država preuzeti veći rizik.

Novim paketom podrške tako je predviđeno četiri grupe mera, od kojih je prva mera direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta, što podrazumeva tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila.

Novi paket pomoći privredi i građanima biće vredan, ako i velika preduzeća dobiju pomoć, ukupno 2,5 milijardi evra.

Video: Mali o uplati bespovratnih novčanih sredstava i o minimalcu koji država uplaćuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Menjacnica

    27. januar 2021 | 17:10

    Dakle ovako. Drzava ce dati 16 ooo, a meni gazda jos 1o ooo na ruke. Ukupno 26ooo. Da li je realno da radis 27 radnih dana, svaka subota radna za 1o ooo ? Ko zna koliko takvih primera? E Srbijo moja 😥😥😥😥

  • Moravac

    27. januar 2021 | 19:35

    Ne dobijaju radnici taj minimalac vec gazde da se jos malo obogate sramota sta radite sa radnom snagom kako se izivljavate bruka nemam reci

  • realno

    27. januar 2021 | 16:45

    Jako glupo,evo ja radim u firmi gde sva sreca koronu nije osetila,radim preko agencije i firma uredno uplacuje moju platu a sad ce ta agencija dobiti pomoc od drzave za moju platu isto kao i prosle godine i vlasnici agencije uzimaju to za sebe,i nazalost u na dosta mesta sam to cuo da rade...a ne daju se pare onima kojima treba koji su ostali bez posla. Bezobrazluk i jako glupo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>