• 5

Frilenseri predstavili Poreskoj upravi kalkulaciju poreza, gotova još jedna runda pregovora

Sledi sastanak sa premijerkom

  • 5
rad od kuće, laptop

Foto: Unsplash

Predstavnici Udruženja radnika na internetu i Poreske uprave završili su još jednu rundu razgovora u vezi sa naplatom poreza za frilensere.

Katarina Pavlović iz Udruženja rekla je za Tanjug da su na sastanku predstavili kalkulaciju o tome zašto su iznosi poreza koji su ranije dostavljeni frilenserima nenaplativi.

"Završena je još jedna runda pregovora. Danas smo kroz primere kalkulacija prikazali zasto su ovi iznosi nenaplativi i zašto ljudi neće imati da ih plate. Prikazali smo im prezentaciju kalkulacije", rekla je Pavlović.

Navela je da su predstavnici Poreske uprave rekli da će razmotriti tu prezentaciju i odlučiti o daljim koracima, a da je na sastanku bilo reči i o pojedinačnim slučajevima.

"Oni će to prezentovati predstavnicima Vlade Srbije", rekla je Pavlović i dodala da očekuju obaveštenje o sledećem susretu sa predstavnicima Vlade Srbije, koji bi, prema ranijim planovima, trebalo da bude u petak.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu traže obustavu naplate poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina i donošenje novog zakona koji će tu oblast regilisati.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se 18. januara sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

Na tom sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Tada je dogovoreno je da se održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika sa nadležnima kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Premijerka je navela da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. januar 2021 | 01:27

    Dakle, drzava bi onda isti tretman trebala primeniti na svakoga ko radi na crno, npr. na sve online prodavce na crno jer ima li ikakve razlike prodavao ti uslugu ili proizvod?!

  • dx202xd

    28. januar 2021 | 09:52

    Godinama govore iz PU da ne treba porez ako nisi van godišnjeg limita da ne može da se oporezuje bez ugovora. Do legendarnog "Ko ti uplaćuje pare? Gugl? Kaži ti tom Guglu..." I sad kad državi trebaju pare sad sve i može i mora. I ne to samo unapred već unazad. Pri tom sam ja npr registrovani preduzetnik koji je platio 4 miliona poreza u zadnjih 15 godina ali sad treba da im platim i za ovo što nisu oni znali svoj posao.

  • Scarecrow

    29. januar 2021 | 11:56

    Odobrite ljudima ona stambeni kredit pre 5 godina (jer za isti period traze i doprinose), sto znaci da bi umesto kirije placali rate za svoj stan.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>