• 0

Zemlja u koju građani iz regiona stižu svakog dana zarad posla, i dalje uživa poverenje investitora

Slovenija je emitovala 60-godišnju evroobveznicu u vrednosti od 500 miliona evra

  • 0
Novac plaćanje evri devize biznis

Foto: Shutterstock

Slovenija je emitovala 60-godišnju evroobveznicu u vrednosti od 500 miliona evra, što je druga po veličini emisija ove godine, i jedna sa najdužim rokom dospeća koju je ova država ikada emitovala.

"Šezdesetogodišnja obveznica denominovana u evru izdata je sa prinosom od 0,70 posto do dospeća i kuponskom stopom od 0,6875 procenata, u iznosu od 0,5 milijardi evra. To je uporedivo sa državama poput Francuske i Belgije", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo smatra da to pokazuje da Slovenija i dalje uživa dugoročno poverenje investitora.

"Investitori veruju odlukama i merama koje vlada preduzima kako bi ublažila posledice epidemije kovid-19 za građane i preduzeća", poručuju iz ministarstva. Za organizaciju ove emisije bili su ovlašćeni BNP Pariba, Dojče banka, Goldman Saks banka Evropa i HSBC.

Početkom januara Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 1,75 milijardi evra, i povećala emisiju 30-godišnje obveznice, koja dospeva 2050. godine, za 250 miliona evra. Ta zemlja se, inače, 5. januara prvi put zadužila po negativnoj kamatnoj stopi s emisijom desetogodišnje obveznice.

Prema poslednjim predviđanima, javni dug Slovenije bi trebalo da iznosi 82 posto BDP-a na kraju 2020. godine i da opadne na 80,9 procenata do kraja 2021. godine.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>