• 1

"Japanac" ponovo nosi krunu sveta: Prodato 9,5 miliona vozila u 2020, a posebno se traži jedan tip

Auto-industrija se i dalje oporavlja od posledica krize, koja je odvukla kupce od obilaženja salona, ali i omela proizvodnju u svetskim fabrikama

  • 1
Toyota Camry

Foto: Toyota

Japanac ili Nemac? Ovoga puta pobedu odnosi Tojota Motor, u odnosu na Folksvagen, a kada je reč o prodaji vozila u 2020. godini. Ta kompanija je ponovo preuzela krunu nakon 5 godina.

Tojota je u 2021. ušla kao vodeći svetski proizvođač s najvećom prodajom automobila, jer je pad tražnje, usled pandemije, snažnije uticao na nemačkog rivala.

Japanski div je saopštio da je njegova globalna prodaja, na nivou cele grupe, pala 11,3 posto na 9,528 miliona vozila u 2020. Folksvagen je, međutim, zabeležio pad od 15,2 procenta, što znači 9,305 miliona prodatih jedinica.

Auto-industrija se i dalje oporavlja od posledica krize, a slom se ogleda u dva smera: ljudi su prestali da obilaze salone automobila, zbog neizvesne budućnosti, smanjenja finansija i blokada, dok su s druge strane kompanije morale da smanje/obustave proizvodnju u nekim fabrikama.

Tojota je, ipak, bolje prebrodila pandemiju delimično zato što su Japan i azijski region bili manje pogođeni krizom nego Evropa i Sjedinjene Države. Potražnja za kolima se oporavlja posebno u Kini, pa se Tojota, Folksvagen i drugi sada utrkuju na tom tržištu.

Japanska kompanija je navela da je udeo električnih vozila, koje je prodala prošle godine, porastao na 23 posto njene ukupne prodaje, sa 20 procenata u 2019. godini. Dakle, Tesla ima ozbiljnog rivala na tom polju.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>