• 18

Gejts bi da "blokira Sunce" kako bi sprečio globalno zagrevanje: Simpsonovi su ga pretekli

Milijarder trenutno finansira projekat koji bi "prigušio sunčevu svetlost", kako bi se naša planeta "ohladila"

  • 18
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

- Sunce ne možete prekriti prstom, ali možda možete naukom i tehnologijom - smatra milijarder Bil Gejts, a kako prenosi Forbs, on sada finansira projekat koji bi "prigušio sunčevu svetlost", kako bi se planeta "ohladila", odnosno kako bi se smanjio tempo globalnog zagrevanja.

Istraživanje pod nazivom "Stratospheric Controlled Disturbance Experiment" (akronim: SCoPEx) izvode naučnici sa Univerziteta Harvard i ima za cilj postizanje da se sunčeva svetlost reflektuje izvan atmosfere Zemlje.

To rešenje postiglo bi se raspršivanjem tona netoksičnog kalcijum-karbonata (CaCO3) u atmosferu. SCoPEx je naučni eksperiment za unapređenje razumevanja stratosferskih aerosola, koji bi mogli biti relevantni za solarni geoinženjering.

Projekat će započeti sa izvođenjem testova, koji se za sada sastoje od puštanja balona sa naučnom opremom, koji neće prskati CaCO3, ali će funkcionisati kao manevarski test i za istraživanje komunikacija i operativnih sistema.

Plan je da se balonom na visokoj nadmorskoj visini podigne paket instrumenata, približno 20 km u atmosferu. Jednom kada se postavi na mesto, oslobađa se vrlo mala količina materijala (100g 2 kg) da bi se stvorila poremećena vazdušna masa, dugačka približno jedan kilometar i prečnika 100 metara.

Tada će se istim balonom meriti rezultirajuće promene u poremećenoj vazdušnoj masi, uključujući promene u gustini aerosola, hemiji atmosfere i rasejanju svetlosti.

Kada je izašla ova vest o Gejtsovom planu, mediji su se dosetili jedne epizode iz Simpsonovih u kojima gospodin Brns pokušava da uradi slično. To je epizoda 25, iz sezone 6, pod imenom ""Who Shot Mr. Burns".

Springfildski zlikovac odlučuje da blokira Sunce i tako rashladi taj grad, kako bi se ljudi oslanjali na njegovu energetsku kompaniju, a ne na solarnu energiju.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Цеца 82

    28. januar 2021 | 14:04

    ЗАУСТАВИТИ ЛУДАКА

  • Zorn

    28. januar 2021 | 13:19

    Ima li ko da stane na put ovom ludaku.Radi šta hoce.Zalosno

  • On

    28. januar 2021 | 13:29

    Pa kada si finansiski bog,sve mu dosadilo i sada nasao novu igracku zvana PLANETA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>