• 4

"Novi paket podrške privredi možda bude proširen. To je zajednička odluka"

"Ugrožene kategorije i dalje imaju poseban status, kao što treba da imaju", napomenula je premijerka Srbije

  • 4
Banka, šalter, novčanik, menjačnica, novac, dinari

Foto-montaža: Shutterstock, A. Nalbantjan

Premijerka Ana Brnabić kaže da je odluka o novom paketu podrške privredi i građanima u uslovima epidemije korona virusa zajednička odluka predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i Vlade Srbije.

- U vanrednim okolnostima najbolje je da zajednički radimo. To je Srbiji donelo mnogo toga dobrog, i generalno, a posebno u vanrednim okolnostima - rekla je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete FON-u.

Naglasila je da je taj timski i zajednički rad - model koji daje najbolje rezultate za Srbiju.

Podsetila je da je Vučić u vreme vanrednog stanja vodio privredni krizni štab koji je, kaže, doneo najbolju moguću odluku u saradnji sa resornim ministartsvima, a da se rezultati te odluke vide po tome što je Srbija najuspešnija ekonomija u 2020. u čitavoj Evropi.

Upitana o iznosu novog paketa pomoći, Brnabićeva kaže da je upoznata sa svim finansijskim akspektima odluke o dodatnoj pomoći i podršci i privredi i građanima, s tim što te mere nisu još konačno definisane.

- Gledamo još neke aspekte, da li da idemo na jedan ili drugi način, tako da još uvek nemamo finalne finansijske projekcije koliko će to koštati - rekla je premijerka. Na pitanje da li je najavljena pomoć mogla da se reši socijalnim kartama i da se pomoć nameni isključivo najugroženijima, navodi da trenutno "još nemamo socijalne karte".

- Niko nama nije ostavio socijalne karte i uređen mehanizam socijalne zaštite, pa da mi možemo na to danas da računamo. Radimo na tome, i Vlada je usvojila Predlog zakona o socijalnim kartama i uputila ih u Skupštinu, ali socijalne karte nemaju naročite veze sa privredom - rekla je Brnabićeva.

Napomenula je da socijalne karte imaju veze, ako govorimo o podrsči građanima, ali da bez obzira na to, država nastoji da podrži sve građane Srbije. "Ovo su vanredne okolnosti, potreban je optimizam, potrebna je vera u svoju državu, privredu i budžet, i tu veru smo na najbolji način dali, čini mi se, građanima Srbije sa onih 100 evra".

Može, dodaje, da se nada da će sve ono što država sada radi početkom 2021. dati iste takve rezultate kao i u 2020. godini. Navela je da je tada bilo nekih kritika mera, ali smatra da je država najbolje promišljala i najbolje targetirala te mere, te da je to uradila pravovremeno.

Nije se smanjivao obim socijalne pomoći ugroženim kategorijama, kaže ona i dodaje da je u nekim situacijama ona i povećana. "Bez obzira na to, ugrožene kategorije i dalje imaju poseban status kao što i treba da imaju. Ovo je mera podrške čitavom stanovništvu Srbije".

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica sa biroa

    28. januar 2021 | 16:32

    E, o tome sam pisala pre par dana kada su me neki kritikovali...novac treba usmeriti na one kojima je zaista neophodan, potrebne su socijalne karte zato sto postoje razlike i u okviru samih ugrozenih kategorija, imate penzionere sa vecom penzijom od plate nekog radnika koji izdrzava jos 3 maloletne dece...

  • Andreja

    28. januar 2021 | 14:24

    Neko će se opet ovajditi, a neko će za takve dodatno biti opterećen porezima.Oni koji su dobili rešenja o poreskim razrezima za preduzetničke radnje, znaće o čemu se radi.

  • Biljana

    28. januar 2021 | 22:08

    Podajte penzionerima i poslodavcima nama netreba nista mladima i vako cemo umreti od gladi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>