• 1
 ≫ 

Miroslav Mišković: Delta ne može da izda IPO zbog mene, a ovo je tajna njenog uspeha

 ≫ 

"Lako je biti dobar predsednik kompanije kad postoji takva hijerarhija"

  • 1
Miroslav Mišković

Foto: Marko Jovanović

Kompanija Delta holding posluje uspešno zahvaljujući ljudima koje je čine tokom prethodnih 30 godina poslovanja, rekao je predsednik kompanije Delta holding Miroslav Mišković.

On je na godišnjoj konferenciji najavio i potencijalnu prodaju iz dela poslovanja.

- Lako je biti uspešan predsednik pored ovakvih potredsednika, a lako je biti i uspešan potpredsednik pored ovakvih radnika, i tako se stvara hijerarhija koja povlači uspeh. To čini tajnu uspeha Delte. Delta su ljudi, i ono što ono što stvaramo kao i to na koji način ćemo da se razvijamo u narednih 30 godina, ili kako smo se razvijali u prethodnim godinama - rekao je Mišković.

Na pitanje da li kompanija planirala lansiranje IPO (inicijalne javne ponude) na berzi, vlasnik Delte kaže da to jeste opcija ali ne u ovom trenutku.

- Mi smo spremni, i radila nam je renomirana inostrana kompanija pripremu za izlazak na berzu. Ali zbog okolonosti, a to je sudski proces koji se vodi u vezi mene, to smo odložili jer ne bi bilo dobro da Delta izađe i izda IPO u takvom trenutku - priznao je Mišković.

Kako je tržište aktivno, a Delta ove godine gotovo ništa nije prodala, Mišković ne krije da bi voleo da je malo drugačija situacija...

- Malo sam nervozan, činjenica je nismo ništa prodali dve - tri godine. Svakako, imaćete priliku uskoro da čujete, biće i prilike za kupovinu i prodaju, radimo na tome - najavio je on.

EBITDA Delta Holdinga u 2020. povećan 7,5%

 

U 2020. godini članice Delta Holdinga poslovale su uspešno i ostvarile EBITDA od 46,5 miliona evra, 7,5% više nego godinu dana ranije. U prošloj godini prihodi Holdinga iznosili su 511,2 miliona što je 2,2% manje nego u 2019. godini.

- Povećanje operativnog profita pre oporezivanja i amortizacije – EBITDA, potvrđuje da kompanija uspešno operativno posluje. Za nas je ovo veoma bitan podatak, jer poznato je da banke i konsultantske kuće upravo prema EBITDA procenjuju kvalitet kompanija - kaže Milka Vojvodić, potpredsednica za ekonomiju i finansije Delta Holdinga.

U narednim godinama Delta planira nastavak velikog investicionog ciklusa, pretežno u oblasti nekretnina, ukupno vrednog oko 500 miliona evra. Novost u 2021. godini je i ulazak kompanije u jedan potpuno novi biznis – onlajn trgovinu.

Delta je uveliko u razvoju e-commerce platforme, pod imenom Ananas, koja će biti aktivna već u prvoj polovini ove godine. Investicija u tu platformu u narednih pet godina iznosiće 100 miliona evra.

Rekonstrukcija Sava Centra kreće u okrobru

 

Na godišnjoj konferenciji kompanije Delta holding koja je kupila Sava Centar, najavljeno je da u oktobru ove godine kreću radovi na rekonstrukciji Sava Centra.

- Želeli smo sa ovakvim projektom zaokružimo 30 godina poslovanja - rekao je Živorad Vasić, potpredsednik Delta holdinga.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija će trajati 24 meseca. Takođe, kako je istakao, mnoge srpske građevinske firme dobiće priliku da učestvuju u  projektu.

30 godina Delta Holdinga

 

4. februara navršiće se tačno 30 godina od osnivanja Delta Holdinga. Za tri decenije kompanija je od prodaje biznisa ostvarila prihod od 2,5 milijarde evra i taj novac je reinvestirala u Srbiji i zemljama regiona.

- 35.000 ljudi radilo ili radi u Delti

- investirano 2,5 mlrd. evra

- u budžet Srbije uplaćeno 3 mlrd. evra poreza i doprinosa (od 2000. do danas)

- u društvenu odgovornost uloženo 39 miliona evra (od osnivanja Delta Fondacije 2007. godine)

- ukupni prihodi 24 mlrd. evra

Video: Šef DFC u Beogradu: Došli smo ovde da ostanemo

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>