• 1

"Novi simbol Beograda više od spomenika": Gradski urbanista o značaju Stefana Nemanje

Sada je na svim građanima Beograda da uživaju u ovom što smo uradili

  • 1
Gradski urbanista Marko Stojčić Foto: Nikola Tomić

Značaj spomenika Stefanu Nemanji je veliki, jer ništa slično nismo uradili tokom prethodnih pola veka, rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

- Sada će mladi naraštaji možda po prvi put saznati šta je sve Stefan Nemanja značio za Srbiju, njenu istoriju i nastanak srpske države. Siguran sam da će ovaj trg biti veoma posećen, a na samom spomeniku mnogi će moći da pročitaju i neke istorijske podatke i saznaju sve što je Stefan Nemanja značio i znači danas za srpsku državu - rekao je Stojčić za Kurir TV.

On je istakao značaj ovog trga sa Stefanom Nemanjom kao centralnom figurom i rekao da je on i za njega lično važan.

- Zadovoljni smo poslom koji smo obavili i sada je na svim građanima Beograda da uživaju u ovom što smo uradili – kazao je Stojčić.

On je podsetio da će spomenik Stefanu Nemanji imati i svog kustosa, kao i to da će sa objektom stare stanične zgrade, koja će biti Istorijski muzej, činiti centar informisanja o istoriji Srbije.

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, Savski trg Foto: Nikola Tomić

– U arhitektonsko-urbanističkom smislu, ovo je najsavremeniji trg koji grad Beograd ima. Spomenik Stefanu Nemanji je, uz onaj knezu Mihailu, najznačajniji u Beogradu i pred nama je da prihvatimo spomenik i ceo prostor trga kao deo svih nas – kazao je Marko Stojčić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>