• 3

Hrvatski javni dug rapidno raste: Dostigao je čak 86,4 odsto BDP-a

Rast javnog duga je posledica povećanih izdataka zbog borbe s pandemijom

 • 3
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena, grafikon pada, novac

Foto: Shutterstock

Javni dug Hrvatske je krajem septembra 2020. iznosio 325,2 milijarde kuna (46,58 milijardi evra), što je za 11,2 posto više nego na kraju 2019, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke (HNB).

Rast javnog duga je uglavnom posledica povećanih javnih izdataka zbog borbe s pandemijom kovid-19, a analitičari Rajfajzen banke Austrija (RBA) napominju da je njegov udeo u BDP-u iznosio 86,4 posto, prenosi portal Seebiz.

U odnosu na kraj 2019. godine, hrvatski javni dug je u septembaru 2020. bio veći za 32,8 milijardi kuna (4,33 milijarde evra), a u odnosu na avgust veći za 462,8 miliona kuna (61,21 miliona evra), ili za 0,1 posto.

Prema projekcijama analitičara RBA, potrebe za finansiranjem budžetskog deficita i finansijskih obaveza Hrvatske koje dospevaju u ovoj godini iznose oko 17 posto BDP-a.

Uz očekivani budžetski manjak od tri posto BDP-a, u prvom tromesečju ove godine dospeva na naplatu 1,5 milijardi dolara euroobveznice, a zatim u julu dospeva šest milijardi kuna domaće obveznice (oko 793,4 miliona evra).

Pored obaveza po osnovu domaćih i inostranih kredita, u vrednosti oko 11 milijardi kuna (1,45 milijardi evra), u tekućoj godini dospeva i gotovo 23 milijarde kuna trezorskih zapisa (3,0 milijarde evra).

- Dospele obaveze po trezorcima država će verojatno, kao i do sada, namiriti zanavljanjem, dok već u prvom tromesečju, s dospećem evroobveznice, očekujemo i izlazak države na međunarodno tržište kapitala - naveli su analitičari RBA.

Video: Uprkos pandemiji ski centar u komšiluku krcat

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BOLE

  To je sto se znade a ono sto neznade, eh, jadan narod samo.

 • Radovan

  Hrvatska je u kanalu, predstoji im uskoro: "Tko posljednji izidje, nek ugasi svijetlo"

 • Brundo

  Tako je i sa nama, samo sto je nas dug oko 50-55 % BDP-a.Dug raste a uzimaju se krediti kako bi se dugovi vratili i tako u krug.Zivo blato.Duznicko ropstvo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke