• 0

Kako funkcioniše prevara sa klon firmama koja ljude željne lake zarade može mnogo da košta

Stručnjaci upozoravaju ljude da budu oprezni

  • 0
Ekonomija, Evropa, biznis, investicije Foto: Shutterstock

Više od 78 miliona evra uzeli su na prevaru od lakovernih žrtava prevaranti koji su se lažno predstavljali kao investitori koji su tvrdili da poseduju firme za investiranje i u to ime tražili novac od građana. Svaka žrtva izgubila je, u proseku, 45.242 evra.

Broj ove vrste prevara skočio je za samo mesec dana za 29 odsto, i to se desilo u trenutku prvog nacionalnog lokdauna u Velikoj Britaniji, u aprilu.

Stručnjaci upozoravaju ljude da budu oprezni, posebno kada su u pitanju njihove finansije koje su u prolemu od početka pandemije.

Kako funkcioniše ova prevara sa klon firmama

Prevaranti otvore klon firmu korsteći ime, adresu i podatke stvarnih kompanija koje posluju legalno.

Onda šalju promotivne materijale ljudima u kojima svoju lažnu kompaniju povezuju sa sajtom stvarne firme, kako bi prevarili potencijalne investitore da misle da sarađuju sa njima.

Novac plaćanje evri devize biznis Foto: Shutterstock

Ipak, koriste svoj kontakt telefon, ili mejl, koji je, doduše, sličan onom koji može da se nađe na stvarnom sajtu, kako bi ljudi mislili da imaju posla sa pravim stručnjacima.

Gubici mogu da budu toliko veliki koliko su prevaranti umešni da ohrabre ljude da odreše kesu pre nego što nestanu sa njihovim novcem.

Trenutna finansijska kriza vezana za pandemiju trebalo bi da probudi ljudima sumnju u sve koji im prilaze sa velikim šansama za zaradu. Nadležni kažu da se takve firme gase čim budu otkrivene.

- Zato je važno dva puta proveravati svaki detalj - upozoravaju sručnjaci.

Jedna od žrtava kaže da je nakon prerage po intergetu za investicijama i akcijama, dobila poziv od kompanije koja joj je ponudila šansu za ulaganje. Pogledala je sajt kompanije, ništa joj nije delovalo problematično i odlučila je da uloži novac.

- Nekoliko meseci kasnije, posle nekoliko rundi investicija, počela sam da brinem, jer i dalje nisam dobila potvrdu poslednje investicije. Pokušala sam da ih pozovem na telefon, ali je broj bio isključen. Ubrzo sam shvatila da sam prevarena, a dala sam im 40.000 evra.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>