• 1

U Srbiji ima 33.000 automata i 2.000 kladionica: Inspekcija na terenu otkrila nelegalne

Svako nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača

  • 1
klađenje

Foto: Pixabay

Od početka godine, inspektori Ministarstva finansija - Uprave za igre na sreću, su u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Prokuplju, Odeljenja kriminalističke policije, Odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, sproveli na teritoriji Topličkog okruga kontrolu nelegalnog priređivanja igara na sreću. Tom prilikom otkriveni su neregistrovani objekti u kojima su organizovane igre na sreću klađenje i igre na sreću na automatima od strane lica koja nemaju odobrenje za priređivanje.

Oprema koja je korišćena za priređivanje igara je privremeno zaplenjena.

Osim kod neregistrovanih organizatora igara na sreću, inspektori su na nekoliko lokacija otkrili nelegalne automate i kod registrovanog priređivača igara na sreću koji su takođe oduzeti. Tom prilikom izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15, odnosno 90 dana.

Protiv lica koja su organizovala igre na sreću bez odobrenja Uprave biće podnete krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivično delo neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Prema Zakonu o igrama na sreću, za nepravilnost koja je utvrđena prvi put, registrovanom priređivaču se izriče mera zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od 15 dana, dok se u slučaju ponovljene nepravilnosti, izriče mera zabrane u trajanju od 90 dana. Ako se kod priređivača i treći put (u periodu od 24 meseca) pronađu automati ili oprema bez dozvole Uprave, istom se oduzima odobrenje za priređivanje. Iste mere predviđene su i za neprijavljena uplatno-isplatna mesta kladionica, stolove u igračnicama i drugu opremu za priređivanje igara na sreću.

Кorišćenjem opreme i lokacija koja nisu u legalnom režimu, registrovani priređivači su suočeni ne samo sa privremenim zatvaranjem objekata i krivičnim prijavama, već i potencijalnim gubitkom dozvole za rad.

U Republici Srbiji u ovom trenutku ima više od 33 hiljada automata i preko 2 hiljade uplatno-isplatnih mesta (kladionica), i svi oni podležu režimu licenciranja, odnosno potrebno je da budu prijavljeni Upravi za igre na sreću i ispune određene zakonom propisane uslove, a to podrazumeva i plaćanje određenih naknada za odobrenje i priređivanje. Svako njihovo nelegalno korišćenje, povlači i krivičnu odgovornost priređivača, odnosno organizatora igara na sreću, jer dovodi i do značajanog gubitka budžetskih prihoda.

Suzbijanjem sive ekonomije u ovoj oblasti, odnosno onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću, osim zaštite budžetskih prihoda, štite se i interesi maloletnika, budući da legalni priređivači imaju niz obaveza koje se odnose na društveno odgovorno priređivanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spasoje

    29. januar 2021 | 10:17

    Da je normalna država kao što treba da bude zabranili bi zakonom to zlo. I svim ozbiljnim državama to je odavno uradjeno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>