• 0

Pokušali da zaustave divljanje na berzi, napravili sebi još veći problem: Game Stop ludilo traje

Da li je brokerska kuća imala izbora

  • 0
Gamestop

Foto: Tanjug/AP

Aplikacija za trgovanje na berzi Robinhood suočena je sa tužbom od strane svojih korisnika, nakon što je odlučila da blokira kupovinu novih akcija kompanije GameStop koja je trenutno u središtu berzanske bitke između velikih hedž fondova i trgovaca udruženih na popularnom sajtu Reddit.

Tužba tvrdi da aplikacija manipuliše tržištem protiv svojih korisnika i u korist velikih hedž fondova koji trenutno gube ogromne količine novca zbog udruženih trgovaca na Reddit-u.

- Odluka Robinhood-a doneta je svesno i svrsishodno da bi se manipulisalo tržištem u korist velikih finansijskih institucija - navodi se u tužbi.

 

Šef Robinhuda: Morali smo da zaustavimo haos 

 

Izvršni direktor ompanije Robinhood rekao je da je morao da ograniči kupovinu u Game Stop da bi "zaštitio firmu i naše kupce".

Direktor  Vlad Tenev rekao je da je potez Robinhooda da zaustavi trgovanje određenim špekulativnim imenima u najboljem interesu kompanije i njenih  korisnika ojih ima milioe.

- Robinhood je brokerska kuća, imamo puno finansijskih zahteva. Dakle, to je novac koji moramo da deponujemo kod raznih klirinških kuća. Neki od ovih zahteva prilično fluktuiraju na osnovu vrednosti na tržištu i mogu biti značajni u trenutnom okruženju gde postoji velika nestabilnost i mnogo koncentrisanih aktivnosti u ovim imenima koja postaju viralna na društvenim mrežama - rekao je Tenev.

Tenev je porekao da u firmi postoji bilo kakvo pitanje likvidnosti i rekao da je Robinhood iskoristio kreditne linije kao proaktivnu meru.

Usred divlje nedelje špekulativne trgovine na malo, Robinhood je ograničio trgovanje trinaest akcija, uključujući GameStop i AMC Entertainment. Pionir besplatnog trgovanja akcijama dozvoljavao je klijentima samo da prodaju pozicije, a ne da otvaraju nove, u određenim hartijama od vrednosti, povećao je zahteve za maržom, čak je rekao da će automatski zatvoriti neke pozicije ako klijent rizikuje a da nema neophodno obezbeđenje.

 

Prvobitna odluka brokera naišla je na negodovanje grupe lojalnih maloprodajnih investitora; međutim, Robinhood je objasnio da je taj potez povučen da bi se udovoljilo kapitalnim zahtevima koje za trgovce brokerima nalaže SEC.

Akcije GameStop-a zatvorile su jučerašnji dan za 44% nakon što je Robinhood ograničio trgovanje, a zatim skočile za oko 119% na 424 dolara u pretprodaji.

Nakon što su veliki hedž fondovi i takozvani "short sellers" investitori koji deonice pozajmljuju na oročeni period pa prodaju na otvorenom tržištu u nadi da će vrednost u budućnosti pasti, pokušali da obore cene akcija kompanije GameStop, trgovci na Reddit-u odlučili su da se suprotstave tako što su masivno kupovali akcije i time im podigli cenu, što te investitore košta velike količine novca.

Kako trenutno stvari stoje, ti investitori i fondovi trenutno očekuju gubitke od 70,87 milijardi dolara, pokazuju novi podaci kompanije za analizu finansijskih podataka Ortex.

Video: Premijerka Srbije posetila njujoršku berzu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>