• 4

Serija "Damin gambit" pokrenula revoluciju: Table za šah idu kako alva, a prodaju se i šahovske ture

Tokom prazničnih dana bili su popularni pokloni na temu šaha

  • 4
The Queen’s Gambit

"The Queen’s Gambit" / Foto: Promo/Netflix

Popularna serija "Damin gambit", zasnovana na istoimenom romanu Voltera Tevisa koja prati život Bet Harmon, siročeta koje postaje genije za šah i prva žena majstor đaha, dovela je do prave šah revolucije.

Gugl pretraga reči "šah" skočila je u nebesa od oktobra, dok setovi za šah lete sa polica rekordnom brzinom. Kreatori sadržaja pokušavaju da osmisle što više stvari vezanih za šah, kako bi naplatili trenutnu zaluđenost ovom igrom, a ponovo se prodaje i 38 godina stara knjiga po kojoj je serija nastala.

Sajt koji okuplja ljubitelje šaha dočekao je milion novih članova za samo nedelju dana, a u isto vreme je drastično skočio broj varanja u ovoj igri, paje više od 18.000 ljudi isključeno sa portala.

Mnogi početnici u šahu pohrlili su u velike trgovinske lance nakon pogledane serije i kupili svoju prvu tablu za šah.

U jednom od njih kažu da je serija pogurala prodaju za 178 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a 1.000 odsto tokom novembra.

The Queen’s Gambit

Anja Tejlor Džoj kao Bet Harmon / Printskrin: YouTube/Netflix

Vlasnik jedne manje radnje koja se bavi isključivo prodajom stvari vezanih za šah, objašnjava da su imali toliko posla i toliko onlajn porudžbina da su morali da zatvore prodavnicu na desetak dana kako bi dostavili kupcima 800 porudžbina koje su se nagomilale.

Najveći problem je bio što su proizvođači opreme za šaha usporili proizvodnju i isporuku zbog pandemije, što je rezultiralo povećanjem cena, kašnjenjem robe i smanjenom proizvodnjom.

Takođe, tokom prazničnih dana bili su popularni pokloni na temu šaha, što ranije nije bio slučaj. Posebno su bili traženi starinski setovi.

I Youtube kanali koji se bave ovom tematikom imaju sve više pratilaca. Jedan od vlasnika kanala kaže da je inače imao oko 100.000 pregleda svakih 48 sati, dok sada ima oko 1,5 miliona pregleda u istom periodu.

Čak je i turistička industrija rešila da iskoristi ovu zaluđenost, stvarajući šah ture za sve koji žele da saznaju više o istoriji šaha.

Hoteli su počeli da nude gostima mogućnost da iznajme set za šah kako bi igrali tokom svog boravka u hotelu. I mesta u kojima se odvija radnja serije su iskoristila popularnost, pa ponudila turistima obilaske. Pojedini hoteli počeli su da iznajmljuju sobe uređene poput soba u seriji, što je naišlo na ogromno interesovanje.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laura

    29. januar 2021 | 17:59

    Dobra I zanimljiva serija!

  • Miki

    30. januar 2021 | 10:50

    Upravo sam pogledao svoj nalog na internetu, odigrao preko 4000 partija u zadnje 2 godine. 🙂

  • Djole

    29. januar 2021 | 22:45

    Koja je poenta prevođenja imena serije. Kao skoro kada sam video da su liku iz serije oliver Queen preveli kao oliver kraljica. Pa makar bih vas zamolio da neke ozbiljne osobe rade na prevodima a ne imena i prezimena da prevodite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>