• 7

Mali: Neće biti zaduživanja, imaćemo novca na računu za prvi paket pomoći u 2021.

Ministar finansija je istakao i da su penzioneri najugroženija grupa Srbije, te da će oni u septembru dobiti pomoć od 50 evra, mimo najavljenih 60 evra, koji sleduju svim punoletnim građanima

  • 7
Novac, posao, biznismen Foto: Shutterstock

- Budžet Srbije u januaru je ostvario suficit od 12,8 milijardi umesto planiranog deficita od 13,2 milijarde, pa je rezultat za 25 milijardi dinara bolji od plana - izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kaže da su prihodi za desetak milijardi veći od planiranih i dodaje da naplata poreza ide bolje, a da se privredna aktivnost razvija.

- Očekujemo bolje rezultate i u februaru i martu, tako stvaramo rezervu, pa ćemo imati dovoljno novca na računu, da isplatimo prvi paket pomoći u prvoj polovini godine bez zaduživanja - rekao je Mali.

On je istakao da je ponosan na rezultate Srbije u 2020. godini, jer ima najmanji pad BDP-a u Evropi i ističe da je budžetom za ovu godinu planirano povećanje plata i povećanje penzija.

- Naša ekonomija ide napred. Doneli smo odluku da dodatno pomognemo građanima sa 60 evra, što će biti jednokratno za sve punoletne građane koji se budu prijavili. Isplate će biti 30 u maju i 30 u novembru, a ko se prijavi za prvu sumu, automatski je prijavljen za drugu - objasnio je Mali, i dodao da je prošle godine 6,2 miliona građana iskoristilo pomoć od 100 evra.

Uz tih 60 evra penzioneri će u septembru dobiti pomoć od 50 evra, jer su na neki način najugroženiji, rekao je ministar i dodao da penzioneri i korisnici socijalne pomoći neće uopšte morati da se prijavljuju da bi dobili pomoć.

Mali je izneo i podatak da je u 2020. godini naplata PDV-a u bruto iznosu bila veća za pet odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je naplata neto PDV-a bila veća za 30,4 posto.

- To je najbolji indikator da smo uspeli, i da su naše mere u kriznoj 2020. godini bile efikasne - rekao je. Takođe je potvrdio da se 705 milijardi dinara podrške privredi, što je šest milijardi evra, vratilo kroz suficit, bolju naplatu PDV-a, održanje zaposlenosti i privredne aktivnosti.

Novac plaćanje evri devize biznis Foto: Shutterstock

Mali je istakao da će privreda ove godine biti podržana sa tri puta po 50 odsto minimalne zarade, svakog zaposlenog u mikro, malim i srednjim preduzećima kao i kod preduzetnika, što će biti isplate u aprilu, maju i junu. Dodao je da će doći do proširivanja garantne šeme, što kao podrška privredi ide preko banaka.

Ističe da je u planu sektorska pomoć za transportne kompanije od 600 evra po autobusu. Ukupan iznos planirane podrške je 235 milijardi dinara, dodaje Mali, i kaže da Srbija neće imati razloga da se zadužuje za prvi deo pomoći.

- Važno je da održimo privrednu aktivnosti i da građanima pokažemo optimizam sa vakcinacijom. Radujemo se izlasku iz pandemije, jer smo očuvali privredu i očekujemo da će uslediti još bolji rezultati - rekao je on.

Do kraja godine, navodi, udeo javnog duga u BDP-u neće preći 60 posto. Kao predsednik radne grupe za izgradnju Beogradskog metro, Mali je najavio da će sledeće nedelje posetiti Pariz i Lion gde će biti održani završni pregovori.

- U novembru krećemo u izgradnju prve linije od 21,3 kilometara. Posle ostvarenog sna "Beograd na vodi", ostvarićemo i san "Beogradski metro" - rekao je Mali.

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>