• 1

Njegovi tvitovi "pomeraju" tržišta, a to je ono što brine investitore: GameStop u posebnom fokusu

Da li je aktivacija Ilona Maska na Tviteru uzela previše maha?

  • 1
Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Vrednost bitkoina skočila je za više od 20% na 38.566 dolara juče, nakon što je Ilon Mask promenio "ličnu biografiju" na Tviteru u #bitcoin, podgrevajući spekulacije da je kupio više kripto valute.

Samo 24 sata ranije, činilo se da je milijarder podstakao akcije "CD Projekta", koji pravi igricu "Cyberpunk 2077", da porastu više od 12% nakon, nakon što je osnivač Tesle putem Tvitera rekao da će novi model vozila - S Plaid - omogućiti putnicima da igraju igrice.

U utorak je Mask podstakao pomahnitali porast GameStop-a, kada je tvitnuo "Gamestonk!!" i link koji vodi ka "WallStreetBets Reddit". Ova izmišljena reč je kombinacija GameStop-a i reči stonks - što je žargonski izraz za akcije.

- Postoji neobična ironija u sposobnosti Ilona Maska da pokrene tržište, dok istovremeno napada ono što smatra neprirodnim tržišnim snagama u kratkoj prodaji (short sell) - rekao je analitičar Freetrade-a, Den Lejn za CNBC, dodajući da je "konačno vreme za raspravu o legitimnosti te prakse".

Čini se da je pomenuti tvit pomogao "GameStop" proceni da skoči na više od 10 milijardi dolara u trgovanju van radnog vremena i rezultirao je nekim aplikacijama za amatersko trgovanje koje su zaustavile trgovanje.

 

Ali, neki ljudi mogu izgubiti mnogo novca ako GameStop-ova cena akcije padne. Vinsent Flud, voditelj podkasta "VideoWeek", koji se bavi tržištem oglašavanja, rekao je da Maskovi tvitovi mogu "imati pogubne posledice po maloprodajne investitore, dok se on i njegovi prijatelji bogate na račun malog čoveka".

Rič Plit, preduzetnik i tehnološki investitor iz Londona, saglasan je sa tim. Rekao je za CNBC da Mask može "da se obogati jednim tvitom". - On je inovator, ali to ne znači da je iznad zakona - kaže Plit.

Međutim, Maks Levi, šef poslovnog razvoja u aplikaciji za upravljanje investicijama Nutmeg, rekao je: "To se uvek događalo na tržištima kapitala", navodeći Vorena Bafeta i Reja Dalija, kao "influensere" kada je reč o cenama imovine.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prika

    1. februar 2021 | 01:13

    Stvar sa tom firmom igrica je sto su svi sa Wall Street-a ulozili novac na to da ce vrednosti firme porpasti , a WallStreetBets su ulozili novac i omogucili da vrednost firme skoci tako da su svi investitori sa Wall Streeta koji su ulozili na pad te firme izgubili ogroman novac !!! WallStreetBets je nezavisna organizacija i rade za seve , to im je sve bio plan da udare kontra udarac investitorima sa Wall Streeta jer uzimaju ogroman novac !!! Ocekujte uskoro menjanje pravila igre... Wall Ztreet svinje !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>