• 3

Posledice već vidljive: Padaju akcije društvenih mreža zbog GejmStopa

Tržišni posmatrači ovakav razvoj situacije pripisuju neredu koji je na berzi izazvala grupa amatera sa društvene platforme Redit

 • 3
GameStop kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Akcije društvenih mreža na Volstritu padaju. Ova industrija se nalazi u epicentru GejmStop-Redit ludila i mada trgovci svakodnevno idu na platforme društvenih medija kako bi izneli svoje viđenje situacije na berzi, akcije Tvitera i Fejsbuka nisu uspele da izdrže pritisak.

Tviter je pao za 2 odsto tokom trgovinske sesije, mada je prošlu sedmicu završio sa dobitkom od 5,0 procenata, a Fejsbuk je izgubio 2,5 posto vrednosti, dok je na nedeljnom nivou potonuo za 6,0 odsto.  Akcije Fejsuka su zaključene u petak na 258,33 dolara, a analitičari smatraju da će tonuti i dublje, možda i do nivoa od 223 dolara, što bi otprilike bio gubitak od 14 procenata.

Tržišni posmatrači ovakav razvoj situacije pripisuju neredu koji je na berzi izazvala grupa amatera sa društvene platforme Redit.

O čemu se tačno radi?

 

Naime, grupa učesnika na Reditovoj podstranici "VolStritBets" procenila je da su veliki igrači na Njujuorškoj berzi, odnosno neki hedž fondovi, namerno potcenili akcije kompanije GejmStop, koja se bavi prodajom kompjuterskih igara i koja se već duže vreme nalazi u nezavidnoj finansiskoj situaciji.

Odlučili su da krenu s kampanjom nagovaranja malih ulagača da zajedno napumpaju cenu akcije GejmStopa, tako što će pokrenuti velkii talas kupovine deonica te firme. Ono što niko nije očekivao bio je masovan odziv investitora-amatera, kojima se igra protiv Vol Stritra učinila zabavnom a i privlačnom, zato što će, ako uspeju, naučiti pameti hedž fondove koji su, kladeći se na nisku cenu akcije GejmStopa, očekivali da izvuku dobit, navodi Viktor Vresnik, urednik u Jutarnjem listu.

Rezultat masovnog odziva bio je dramatičan skok cene GejmStopove akcije koja je za tri nedelje porasla sa 18 na 347,51 dolara.

Hedž fondovi su svoju transakciju s GejmStopom bazirali na takozvanom trgovanju na kratkoj poziciji - trgovanje pozajmljenim akcijama, koje na osnovu kratkoročnog ugovora moraju da vrate na određeni datum onome od koga su pozajmili. To znači da su hedž fondovi pozajmljivali akcije GejmStopa od brokera, zatim ih prvo prodavali u očekivanju da će im cena pasti da bi ih potom otkupili po nižoj ceni, ostvarenu razliku u ceni stavili sebi u džep, i u utvrđenom roku vratili akcije onome ko im ih je ustupio.

Računali su pri tome na umeren pad cene GejmStopa, jer su svi pokazatelji nagoveštavali da će se akcija te kompanije spustiti sa 18 na 15 dolara.

A onda se umešala grupa entuzijasta sa Redita koja je, kupujući akcije GejmStopa preko platforme "Robinhud", pogurala njihovu cenu naviše za preko hiljadu posto u odnosu na onu na koju su se iskusni igrači iz hedž fondova obavezali da isplate na dan isteka terminskog ugovora.

Fond koji je na GejmStopu planirao da umereno zaradi, na dan isplate se našao 13 milijardi dolara u minusu, i bio je prisiljen da pokrene stečajni postupak. Zašto na akciju investitora-ametera Redita nije reagovao regulator finansijskog tržišta? Zato što niko nije prekršio pravila, kaže Vresnik.

- Akteri sa Redita su potez odigrali javno, bez povlašćenog pristupa informacijama, bez uvezanih interesa, jer pre akcije koju su pokrenuli oni sami nisu bili deoničari GejmStopa. Prva namera im je bila da ukažu na nakaradnost sistema gde cena akcije može trikom da zaživi samostalno, nezavisno od životu kompanije izdavača, a onda i da zaradi, što je legitimno - objašnjava on.

Dodaje da postoji klasičan način na koji rade veliki igrači s Vol Strita. Osnov je, kaže, uvek u promociji vlastitog portfelja na velikim globalnim konferencijama (Davos, MMF, STO…), na večerama s partnerima, potencijalnim klijentima, a onda i prezentaciji tako prikupljenog znanja državnim zvaničnicima. Jednom kada cela priča završi na "Blumbergu", CNBC-u i Fajnenšel Tajmsu, posao se može smatrati obavljenim, a cena njihove robe osiguranom.

"Ništa drugo nisu uradii ni ''štreberi'' s Redita''. Predstavili su svoj stav javnosti, objasnili zašto GejmStop smatraju potcenjenim i pozvali ulagače da im se pridruže. Jedino što to nisu uradili u Davosu ili Vašingtonu, nego u čitanoj alternativnoj grupi na Reditu. Ono što je Tviter napravio politici, kada je amaterima omogućio direktan uticaj na vrh, Redit je u protekle tri nedelje napravio Vol Stritu", zaključuje Vresnik.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zzz

  31. januar 2021 | 17:12

  Meni je sve ovo genijalno 😂😂

  8
  0

  Podelite komentar

 • don

  31. januar 2021 | 20:07

  zato će i sutra u 14:30 da pumpaju i ripple coin

  2
  0

  Podelite komentar

 • #okreni se oko sebe

  2. februar 2021 | 09:58

  ovo je čist primjer da masa ima sve u svojim rukama... ako masa zažmiri biti će tama, ako masa otvori oči biti će svijetlo... i mi svi imamo te viljenjake koji su uzeli naše u svoje ruke i prodali ono što nije njihovo i mi što više tonemo i gubimo vrijednost oni sve bogati (ali ništa više od toga) zato se iskreno nadam da ćemo “svi mi” uzeti natrag ono što nam pripada...

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>