• 0

Saher poslastica na čekanju: Turista nema, biznisi stoje, a ovolika šteta je naneta budžetu

"Posledice pandemije će se još dugo osećati kako u društvenom, tako i privrednom životu i u budžetu se jasno osećaju", rekao je ministar finansija Austrije, Gernot Blimel

  • 0
saher torta Foto: Unsplash

Gotovo sve svetske ekonomije su pretrpele negativne posledice kovida-19, a među njima je i Austrija, zemlja koja je u velikoj meri zavisna i od turizma.

Turista je, međutim, manjkalo u 2020, a takođe je i rad domaćih radnika bio ograničen u raznim sferama. Sve se to, logično, odrazilo na ekonomske i privredne rezultate, pa je tako korona kriza nanela veliku štetu budžetu zemlje.

Ta šteta "teška" je čak 22,5 milijardi evra, a prihodi države su od januara do decembra prošle godine, u odnosu na 2019, pali za 8,4 odsto. S druge strane, rashodi su uvećani čak 22 odsto.

- Posledice pandemije će se još dugo osećati kako u društvenom, tako i privrednom životu i u budžetu se jasno osećaju. Kriza je za sada napravila rupu od 22,5 milijardi evra - rekao je ministar finansija Austrije, Gernot Blimel, povodom izveštaja o stanju u budžetu za decembar 2020.

Dodao je da su prihodi u 2020. iznosili 73,6 milijardi evra, dok su rashodi porasli na 96,1 milijardu evra. Sama država već duže vreme mora da pomaže granama koje ne mogu da posluju usled blokada i mera.

Beč je jedan od najposećenijih gradova sveta, koji godišnje poseti više od 16 miliona turista, i čak tri miliona njih koji dolaze iz Austrije. Jedan od specijaliteta i čuvena atrakcija grada je Saher torta, koju svaki stranac obavezno proba kada dođe u ovu evropsku metropolu.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>