• 0

Tesla ima tajno oružje od kog zarađuje ogroman novac, a to nije prodaja automobila

Najviši šefovi u Tesli svesni su da ovo neće trajati doveka

  • 0
tesla, auto Foto: Unsplash

Kompanija Tesla Ilona Maska, objavila je prvi izveštaj o prihodima za 2020. godinu i najveći deo ne dolazi od prodaje automobila.

Deo američkih država zahteva od automobilske industrije da do 2025. godine prodaju određen procenat automobila sa nultom emisijom gasova.

Ukoliko to ne mogu da ispune, moraju da uzimaju jednu vrstu regulatornih kredita od drugih proizvođača koji mogu da odgovore tim zahtevima. Jedna od takvih kompanija je Tesla, koja prodaje isključivo električne automobile.

Tesla prodaje svoje kredite nulte emisije štetnih gasova drugim proizvođačima automobila čime te kompanije izbegavaju plaćanje ekoloških penala.

Ovo je jedan od najisplaivijih poslova za Teslu koji im je u prethodnih pet godina doneo 3,3 milijarde dolara, a skoro polovinu onoga što su zaradili tokom 2020. godine.

Tako je 1,6 milijardi dolara, koliko je Tesla na ime ovih kredita inkasirala prošle godine uveliko premašuje Teslin prihod od prodaje, koji iznosi 721 milion dolara. Ovaj podatak pokazuje da bi Tesla, da nema ovih kredita, prošlu godinu završio sa gubitkom.

- Tesla gubi novac od prodaje automobila, ali zato masno zarađuje prodajući kredite - smatraju analitičari.

Ovi krediti su "tajno oružje" zarade Tesle, jer prihod od "emisionih kredita" omogućava toj kompaniji da dođe do dodatnog novca na način kojim ne raspolažu drugi proizvođači.

Ipak, najviši šefovi u Tesli svesni su da ovo neće trajati doveka ida je to situacija sa ograničenim rokom trajanja.

Ilon Mask, Elon Musk Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Akcije kompanije Tesla su samo u tri poslednja meseca skočile 90%, reagujući na mnoge pozitivne vesti. Tokom cele protekle godine, akcije Tesle su porasle oko 700%.

Jedan od najvažnijih pozitivnih faktora je ogromna ekspanzija na kineskom tržištu na kojem će potražnja za električnim automobilima prema prognozama u 2021. godini porasti za 40 odsto. Kineska vlada je nedavno uvela nove zakone koji pružaju podršku kupcima električnih automobila, što bi trebalo da podstakne rast potražnje.

Tesla je najavila ulazak i na indijsko tržište gde će osnovati ogranak za prodaju svojih vozila. Dugoročno gledano, kompanija bi u Indiji mogla organizovati proizvodnju ukoliko potražnja bude dovoljno velika.

Inače, Tesla će dobiti milijarde evra u jednocifrenom iznosu na ime subvencija iz budžeta Nemačke za izgradnju fabrike baterijskih ćelija u blizini Berlina, objavio je Biznis Insajder.

Video: Električni trotineti: Kako je omiljena igračka postala revolucija koja vam u Beogradu štedi i 500 €

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>