• 0

Ova godina bi mogla biti njihovih "5 minuta": Kompanije o kojima treba da razmišlja svaki investitor

Na spisku koji je napravio Blumberg nalaze se AB InBev, Alibaba Health, Boeing, Cathay Pacific, Henkel, Nintendo i mnogi drugi svetski divovi

  • 0
Wiz air Skoplje, Paypal, Ant Group kompanija maskota, Video-igre Foto: Unsplash, Shutterstock, Tanjug/AP

Analitičari Bloomberg Intelligence-a, koji prate oko 2.000 kompanija u raznim poljima, uključujući finansije, maloprodaju, energetiku i tehnologiju - identifikovali su 50 njih koje treba pažljivo pratiti u 2021. godini.

Prilikom sastavljanja liste, analitičari su uzimali u obzir faktore kao što su veličina kompanije i mogućnosti rasta, promene menadžmenta, zakazana izdanja plasiranja proizvoda i usluga vrednih pažnje i, naravno, uticaj pandemije kovid-19 i drugih velikih ekonomskih snaga.

Kreću od "AB InBev" (proizvodnja pića), čija je tržišna vrednost 139,4 milijarde dolara. Zatim slede "Albemarle" (dobavljač litijuma, ključnog za baterije), sa tržišnom vrednošću od 18,9 milijardi dolara, i "Alibaba Health" (zdravstveni sektor u okviru kineskog diva za e-trgovinu) koji vredi 39,5 milijardi dolara.

"Aon" (finansije i osiguranje) ima tržišnu vrednost 46,2 milijarde dolara, "ArcelorMittal" (materijali) vredi 27,3 milijarde dolara, a "Boeing" (avio-industrija) se takođe našao na listi, uprkos nedavnim pehovima. Ova kompanija na tržištu vredi 116,7 milijardi dolara.

Blumberg dalje piše i o kompanijama "Capitec" (finansije; 10,6 milijardi dolara), "Cathay Pacific" (korporativni transport; 6 milijardi dolara), "Central Japan Railway" (transport, 28,3 milijarde dolara). Svoje mesto na listi zauzela je i kompanija "Chi-Med" (zdravlje; 5,3 milijarde dolara).

Preostale kompanije koje su izabrali Blumbergovi analitičari manje-više posluju u navedenim sferama, a posebno se ističu Henkel, Korger, Nintendo, PayPal, SunPower, Wizz Air. Ako trgujete akcijama, obratite pažnju na njih u 2021. godini.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>