• 0

Najpoznatija grickalica na svetu nastala je iz inata: Klijenti su rekli da je krompir "predebeo"

Krum je nakon nekog vremena otvorio sopstveni restoran u kom je na svakom stolu stajala korpa čipsa

  • 0
čips Pixabay.com

Džordž Krum bio je poznati afroamerički kuvar koji je radio u jednom restoranu u Saratoga Springsu, u državi Njujork. Da mu je neko rekao da će tokom rada u restoranu da izmisli jednu od najpoznatijih slanih grickalica na svetu, verovatno bi mu se samo nasmejao u lice, ali upravo se to dogodilo i sasvim slučajno i neplanirano, stvoren je - čips.

Džordž je sredinom pedesetih godina 19. veka dobio posao u jednom poznatom restoranu u koji su dolazili bogati Amerikanci. Njegovo pravo prezime bilo je Špek, ali kako vlasnik restorana nije mogao da ga zapamti, nadenuo mu je novo - Krum.

Leta 1853. godine dobio je narudžbinu - pomfrit. Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isečen. Onda je tražio drugu porciju.

Krum je isekao krompir na tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu u salu za ručak. Gost i dalje nije bio zadovoljan.

Iznerviran, Krum je krompir isekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom, a onda ga ispržio i posolio sa mnogo soli. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svetu bila je rođena.

Krompirići, pomfrit Gost je tražio pomfrit, foto: pixabay.com

Krum je nakon nekog vremena otvorio sopstveni restoran u kom je na svakom stolu stajala korpa čipsa.

Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu pod imenom "Saratoga čips". Ipak, njegovo ime dugo nije vezivano uz ovaj specijalitet, a priča o njemu nije se našla ni u Krumovoj biografiji, pa čak ni u njegovoj smrtovnici.

U međuvremenu, njegova sestra je prisvojila zasluge za osmišljavanje čipsa, pa je u tekstu povodom njene smrti, u 102. godini života, stajao da je bila kuvar u Saratoga restoranu i da je izmsilila čips. Ona je čak pisala i priču o tome kako je izmislila čips, pa je objasnika kako je sekla krompir tanko i on joj je slučajno upao u vrelo ulje. Kaže da je tada dala bratu da ga proba i da je njegovooduševljenje pokazalo da je napravila nepto sjajno.

Sve to vreme, krompir se čistio i sekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog veka utrlo je put čipsu ka svetskoj slavi.

Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svetu, posle pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su američka grickalica.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>