• 1

Rajaner gubi milijardu dolara: "Za 35 godina nismo doživeli ovakav slom"

Od oktobra do kraja decembra 2020. kompanija je prevezla osam miliona putnika, tj. 78% manje nego u istom periodu 2019. godine

  • 1
Ryanair

Foto: Pixabay

Avio-kompanije ne mogu da se pohvale dobrom godinom, kada pogledaju iza sebe, pa čak ni one niskobudžetne, čije su jeftine cene karata mamile putnike.

One su se suočile s jednim drugim problemom: mimo blokada vezanih za sama putovanja, prevoznici koji nude jeftine karte, ali računaju na "krcate letove", nisu više smeli i mogli da popune svako sedište.

Morao je da postoji razmak među putnicima, mada su i te mere ublažene, ali uz uslov da maska bude obavezna. Ipak, situacija se nije značajno popravila.

Irski prevoznik Rajaner saopštio je da je tekuća fiskalna godina "najizazovnija" u istoriji kompanije, duge 35 godina. Moraće da iskažu negativan finansijski rezultat, jer su mere protiv kovida-19 opet pooštrene.

Ovaj niskotafirni avio-prevoznik je na korak od toga da zabeleži neto gubitak između 850 i 950 miliona evra, za fiskalnu 2021. godinu, koja se završava u martu.

Kako su naveli iz kompanije, tokom poslednja tri meseca 2020. zabeležili su neto gubitak od 306 miliona evra, a poređenja radi, u istom periodu 2019. imali su dobit od 88 miliona evra.

Prihodi avio-giganta pali su na 340 miliona evra, u odnosu na 1,91 milijardi evra, koje je ostvario u oktobru, novembru i decembru prethodne godine.

U saopštenju Rajanera se dalje navodi da "kovid-19 nastavlja da ozbiljno pogađa vazdušni saobraćaj". Od oktobra do kraja decembra 2020. kompanija je prevezla osam miliona putnika, tj. 78% manje nego u istom periodu 2019.

Kompanija je osnovana 1984, ali su operacije krenula godinu dana kasnije.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    2. februar 2021 | 10:51

    Pa ajde sada a koliko ste uzeli za 35 godina a plačete zbog 1 loše godine 😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>