• 4

4.000 stanova, škole, sportske dvorane: Nova zona se gradi između auto-puta i aerodroma Nikola Tesla

Broj zaposlenih može biti veći od 10.000

 • 4
plan, građevina, urbanizam

Foto: Pixabay

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije područja između privredne zone Autoput i aerodroma Nikola Tesla.

Plan obuhvata delove teritorija gradskih opština Surčin i Novi Beograd, južno od Surčinskog puta i severno od aerodroma Nikola Tesla, na površini od 255,83 hektara. Na planiranom području omogućena je gradnja nove mreže saobraćajnica, infrastrukturnih objekata, objekata javnih službi, sportskih kompleksa i površina za stanovanje i poslovanje.

U planu je regulacija saobraćajnica Surčinska, Nova 3 i 2a-2a, sa obostranim zelenilom i biciklističkim stazama, kao i novi ritam raskrsnica sa punim programom veza u odnosu na Surčinsku ulicu, dok su ostale planirane saobraćajnice unutar predmetnog područja deo sekundarne ulične mreže.

Biciklističke szaze planirane su i u ulicama Nova 1, 2 i 9. Takođe, predviđaju se i nova 164 parking mesta u ulicama Nova 5, 7 i 9.

Nadalje, nova insfrastrukturna mreža podrazumeva rekonstrukciju postojećih cevovoda i gradnju novih u granicama planskog područja, zatim, izgradnju septičkih jama do izgradnje javne kanalizacije, trafostanica, pristupne telekomunikacione mreže, kao i toplovodne i gasovodne mreže.

Zora, izlazak sunca Autokomanda, Voždovac, panorama Beograda centra grada, auto-put autoput

Foto: Milena Đorđević

Planirano je očuvanje postojeće šume i šumskog zemljišta na površini oko 6 hektara (šuma Makiš, šuma Ada Ciganlije, šuma uz autoput Beograd-Zagreb).

U planu je i gradnja tri objekta predškolskih ustanova, dva objekta osnovnih škola, jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite, kao i izgradnja objekta za smeštaj starih osoba i radne jedinice centra za socijalni rad.

Na delu novobeogradskom delu područja predviđena je gradnja takmičarsko-sportskih kompleksa u tri bloka, namenjenih za treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i jedan sportsko-rekreativni kompleks namenjen za rekreativne sadržaje. Ukupna površina predviđena za gradnju sportskih kompleksa iznosi oko 273.000 m2.

Planom je predviđena i gradnja novih stambenih blokova za porodično stanovanje, sanacija neplanski formiranih stambenih blokova, kao i gradnja mešovitih gradskih centara i komercijalnih sadržaja kao što su trgovinski lanci, hoteli, sajamske hale i slično.

Prema bilansima urbanističkih parametara, broj stanova se sa 280 može povećati na 4.261, broj stanovnika sa 812 na 11.505, a broj zaposlenih sa 41 na 11.399.

Nacrt plana koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na javnom uvidu je do 5. marta, detalje možete videti na zvaničnom sajtu. 

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ex

  Svi budući stanari će protestovati zbog buke od aviona, kao i ovi iz Nove Pazove I Batajnice koji su napravili kuće uz aerodrom.

  3
  0

  Podelite komentar

 • Kiza

  Ko je lud da tamo kupi stan. Bogu iza leđa.

  5
  0

  Podelite komentar

 • misa

  E ali verujte neće imati ko više ni da radi za vas iz unutrašnjosti za Beograd i da šalje zar ne vidite da iseliste i opustosiste ceo jug i ostale delove Srbije tako sami sebe unistavamo zalosno

  13
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke