• 1

Gigant potcenio glas svojih ženskih radnika: Sada mora da plati više od 2,5 miliona dolara

Američka kompanija je optužena za diskriminaciju, jer su žene inženjeri dobijale manju platu od svojih muških kolega, za isti ili sličan posao

  • 1
gugl Foto: Unsplash

Gugl je već duže vreme na meti kritika zbog svog promenjenog načina poslovanja, tačnije, nekada je bio raj za zaposlene, a sada ga sve manje prati taj status.

Osim proveravanja mejlova radnika, kako bi otkrio "krtice, tehnološki div je optužen i za diskriminisanje žena, a kompanija je upravo postigla nagodbu da plati 2,6 miliona dolara za više od 5.500 zaposlenih, kao i da plati bivšim kandidatima za posao.

Optužba se odnosi na diskriminaciju zarada žena inženjera i Azijata u Kaliforniji i državi Vašington. Tom nagodbom se zatvara četvorogodišnji slučaj koji je pokrenulo Ministarstvo rada, u okviru svojih periodičnih kontrola praksi.

Kontrola je usledila nakon što je američka kompanija optužena da je između 2014. do 2017. godine žene inženjere plaćala manje od muških kolega, zaposlenih na sličnim pozicijama.

Gugl je pristao da plati 1,4 miliona dolara razlike u platama, s kamatama, za 2.565 zaposlenih žena inženjera, zbog diskriminacije njihovih zarada u odnosu na muške kolege, kao i 1,2 miliona dolara za 1.757 prijavljenih žena i 1.219 azijskih kandidata, koji tvrde da su diskriminisani pri odabiru za radna mesta u ovoj struci.

Iz svoje rezerve će, kažu iz kompanije, izdvojiti barem 1,25 miliona dolara da bi izjednačili plate ovih stručnjaka u narednim godinama, u nekoliko američkih podružnica.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    3. februar 2021 | 09:19

    Meni to nije jasno kako neko može mene kao npr vlasnika firme da natera da ja plaćam nekoga više nego što ja hoću. Ako hoće veću platu neka kažu ili neka menjaju posao a ne ovo. Mislim da nije normalno koliko god da nije fer. Nije to državna firma pa da imaju svi iste plate ili sta znam. Uglavnom se gleda više parametara a to da li je muško ili žensko ne bi trebalo ni da ima neke veze.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>