• 3

Srpska delegacija danas obilazi kompaniju Alstom: Vesić, Mali i Momirović obići će i lionski metro

Gradnja beogradskog metroa treba da počne krajem tekuće godine

  • 3
Goran Vesić, Siniša Mali Vesić, Momirović, Mali (s leva na desno) / Foto: Facebook/Горан Весић

Delegacija Srbije, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, od juče boravi u poseti Francuskoj.

Vesić je ranije na svom Fejsbuk nalogu napisao da će delegacija tokom boravka u Francuskoj, posetiti kompanije Alstom i Ežisrejl, koje su angažovane na projektu izgradnje metroa u Beogradu i održati više sastanaka sa predstavnicima tih kompanija.

Mali je juče najavio da će se Beograđani prvom linijom metroa voziti 2028, budući da izgradnja kreće krajem ove godine. Takođe, francuske kompanije bi uskoro trebalo da posete srpsku prestonicu.

"Zajedno sa ministrima Malim i Momirovićem nastavljam posetu Francuskoj. Danas ćemo posetiti kompaniju Alstom, našeg partnera na izgradnji beogradskog metroa i centar za upravljanje pariskim metroom", napisao je zamenik gradonačelnika Beograda danas na Fejsbuku.

Takođe je naveo:

"Pregovaramo o detaljima komercijalnog ugovora, dizajnu vagona i dinamici rada. Večeras putujemo u Lion gde ćemo sutra imati pregovore sa našim partnerom na projektovanju beogradskog metroa. Primiće nas gradonačelnik Liona, a posetićemo centar za upravljanje lionskog metroa. Beogradski metro počinjemo da gradimo do kraja ove godine".

Podsećamo, ove francuske kompanije su, zajedno sa ''Power China'' iz Kine, potpisale su Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro. Taj sporazum predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu, kako bi bila izgrađena moderna, efikasna i pouzdana mreža.

metro Foto: Pixabay

Vesić kaže da je srpska delegacija u Parizu razgovarala i sa predstavnicima Udruženja francuskih industrijalaca (MEDEF) o novim mogućnostima investiranja u Beograd.

- Srpska delegacija je prvog dana posete zvanično primljena u MEDEF, Udruženje francuskih industrijalaca, koje okuplja najveće kompanije te zemlje, a razgovarali smo o novim mogućnostima investiranja u Beograd - rekao je i dodao da je "sagovornike upoznao sa investicijama koje francuske kompanije realizuju u Beogradu, poput Sueza, Vansija, Alstoma".

Razgovaralo se, kaže, o mogućnostima za nove investicije u infrastrukturu, proširenje BG voza, učešću u drugoj fazi fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, mogućnostima investiranja u tramvajski sistem, koji će biti proširen za novih 27 kilometara tramvajske mreže…

Dodao je da kompanije, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, zapošljavaju desetine hiljada ljudi i spadaju u najmoćnije evropske kompanije. "To pokazuje da je politika koju vodi Srbija, predsednik Aleksndar Vučić ispravna, a da je Srbija postala atraktivna za investiranje".

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danica

    2. februar 2021 | 11:29

    Jaaaooo, koja delegacija, koji stručnjaci!😂

  • Marko

    2. februar 2021 | 11:13

    Jel ima beograd gradonacelnika???? Ili je veciti zamenik ustvari gradonacelnik

  • Vojvoda

    2. februar 2021 | 11:46

    Ponavljaci na ekskurziji o drzavnom trosku. Sta ces lepse

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>