• 54

Vesić, Mali i Momirović izabrali 4 idejna rešenja za vagone: Građani mogu da se izjasne

Gradnja prve linije beogradskog metroa trebalo bi da počne krajem 2021, a Beograđani i ostali posetioci našeg glavnog grada, trebalo bi da se voze u metrou 2028. godine

 • 54
Siniša Mali, beogradski metro

Foto: Instagram/mali_sinisa

Srpska delegacija trenutno boravi u Francuskoj, gde obilazi kompaniju Alstom, partnera u projektu izgradnje beogradskog metroa, koji će, kako je najavljeno, početi sa radom 2028. godine.

Struktura finansiranja podrazumeva iznos od 454 miliona evra, a jedna od glavnih tema je izbor tipa i modela kompozicije vagona u kojima će se voziti Beograđani u novom metrou.

- Imaćemo priliku da pogledamo šest kompozicija, a od tih varijanti kako bi trebalo da izgledaju vagoni, mi ćemo da izaberemo tri. Zatim ćemo da organizujemo glasanje građana i oni će biti u prilici da glasaju koji će model izabrati. To će biti najmoderniji automotizavani metro - naveo je Mali pre neki dan.

Danas se oglasio ponovo na svom zvaničnom Instagram profilu:

"Nastavljamo posetu Francuskoj sastankom sa celim rukovodstvom kompanije Alstom, koja je naš partner na projektu izgradnje beogradskog metroa. Sastanku se pridružio i Henri-Pupart Lafarge, CEO ove kompanije, sa kojim dogovaramo sve detalje. Već na sledećoj prezentaciji, koja će biti održana u toku današnjeg dana, biće nam predloženi modeli vagona, o čijem će konačnom izgledu odlučivati Beograđani", napisao je Mali danas ranije.

Ministar je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije.

Prema najnovijim informacijama, odabrane su četiri varijante za izgled vagona:

Istu vest je na svom Instagram profilu podelio i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

"Od šest modela dizajna za vagone beogradskog metroa koje su nam predstavili u kompaniji Alstom, izabrali smo četiri. Ova četiri dizajna biće predstavljena građankama i građanima Beograda koji će se izjasniti kako će izgledati budući beogradski metro".

"Veoma sam srećan zato što se na sastanku sa predstavnicima Udruženja francuskih industrijalaca (MEDEF) pokazalo da su francuske kompanije zainteresovane za investiranje u Beograd, koji je postao poželjna destinacija za investiranje velikih evropskih kompanija", takođe je naveo Vesić.

Video: Mali: Krajem godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Вића

  Три "експерта"за метро : 3 дипл.инж. : Тома , Веса @ мали уговарају гарнитуре , Французи су сигурно одушевљени ! Благо нама са њима !!!

  5
  2

  Podelite komentar

 • Goran

  Nave se manje bitnim stvarima... Da li će se neko dozvati pameti i preinačiti odluku o prvoj liniji metroa. Beograd je toliko zakrčen saobraćajem, tako da je veoma bitna prva trasa koja će dati instant rezultat. A to može biti samo trasa Ustanička- Zemun. I autoput i oba mosta, sve bi se rasteretio. Ovako Makiš... Super 3 km do civilizacije, nadzemno... Idila...

  4
  3

  Podelite komentar

 • Peki

  niko ljudima ugodio nije kad se ne radi ne valja kad se radi opet ne valja

  6
  5

  Podelite komentar

Google preporuke