• 1
 ≫ 

BiH dala zeleno svetlo Boingovom spornom avionu: 737 MAX ponovo će leteti u regionu

 ≫ 

Podsećamo, ovaj model letelice je prizemljen širom sveta u martu 2019. godine, nakon dva fatalna pada u razmaku od samo šest meseci, u kojima je poginulo 346 ljudi

  • 1
Putnici u avionu Foto: Shutterstock

Direkcija civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine odobrila je povratak aviona Boing 737 MAX u svoj vazdušni prostor.

Odluka uključuje i mlaznjake 737-8 MAX i 737-9 MAX.

Regulator je naveo da, pre nego što ovi avioni budu leteli u vazdušnom prostoru BiH, moraju da ispune određene uslove koje su odredili Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) i Evropska agencija za sigurnost vazduhoplovstva (EASA).

Prošle sedmice, EASA je proglasila tip aviona Boing 737 MAX sigurnim za povratak u upotrebu u Evropi. Podsećamo, reč je o kontroverznom modelu letelice.

Naime, 737 MAX je prizemljen širom sveta u martu 2019. godine, nakon dva fatalna pada u razmaku od samo šest meseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Osnovni uzrok tih nesreća otkriven je u nedostacima softvera MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), koji je namenjen olakšavanju upravljanja avionom.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>