• 7
 ≫ 

Izostao blistav osmeh: Gastarbajteri i stranci preskočili Srbiju u 2020, dentalni turizam opao

 ≫ 

Treba pomenuti i da nisu samo stomatološke usluge u Srbiji jeftinije nego "preko", već naši gastarbajteri ovde dolaze na kompletan "remont"

  • 7
Stomatolog, zubar

Foto: Pixabay

Poznato je da stomatološke usluge u Srbiji koštaju mnogo manje nego u inostranstvu, pa su tako po svoj blistav osmeh, u našu zemlju dolazili mnogi.

Međutim, pandemija je ove godine, ipak, unazadila dentalni turizam, a do pre samo godinu dana mnogi su, poput Gorana, planirali letovanje u Srbiji i deo odmora unapred rezervisali za stomatološke usluge koje su znatno jeftinije nego u Kanadi.

- Jeftinije mi je da avionom iz Kanade dođem za Beograd, iznajmim auto i svakodnevno dolazim za Čačak , nego da stomatološke intervencije plaćam u inostranstvu. Ovde su stomatolozi vrhunski stručnjaci, a kvalitet usluga isti je kao i u svetu, ako ne i bolji - kaže Goran Radulović i dodaje:

"Stomatološki fakultet u Beogradu iznedrio je odlične stomatologe i iskreno se nadam da će se do leta situacija promeniti i da ću moći da dođem u Srbiju kako bih konačno sve što sam planirao i završio".

Da su tokom letnjih i zimskih odmora mnogi strani turisti hrlili u našu zemlju, ne samo zbog prirodnih lepota već i zbog stomatoloških intervencija, potvrđuje i dr Mitrović, stomatolog iz Čačka.

- Stomatološke usluge nekada su i petostruko jeftinije od kolega u zemljama Evrope, a kvalitet se ne razlikuje, sa čim rade oni, radimo i mi, ovde u Srbiji. U Nemačkoj i Francuskoj jedna krunica košta u proseku oko 400 evra, dok je kod nas u Srbiji skoro pet puta jeftinija, tako da svakako inostrani pacijenti imaju računicu da po svoj osmeh dođu u Srbiju - kaže dr Mitrović.

zubar iz čačka

Stomatolog Mitrović iz Čačka / Foto: Rina

Dodaje da su pre početka pandemije, u njegovu ordinaciju dolazili ljudi iz svih krajeva sveta: Amerike, Azije, Afrike, Evrope.

- Za stomatologiju zaista nema granica. Ipak, aktuelna situacija izazvana pandemijom onemogućila je da mnogi ove godine iskoriste usluge naših stomatologa. Kada je reč o strancima, oni su za sada izostali, ali se iskreno nadam da će kolektivna imunizacija učiniti da se dentalni turizam vrati na lestvicu - kaže ovaj stomatolog.

Iako su izostali stranci, domaći pacijenti nisu. Među najbrojnijima su deca. Ono što ohrabruje jeste činjenica da je među domaćim pacijentima, koji koriste stomatološke usluge, najveći broj dece predškolskog i školskog uzrasta.

Treba pomenuti i da nisu samo stomatološke usluge u Srbiji jeftinije nego "preko", već naši gastarbajteri ovde dolaze na kompletan "remont": sređivanje kose, manikir/pedikir, tretmane.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DaDa

    4. februar 2021 | 22:25

    Nije isti materijal sa kojim se radi, zato je i jeftiniji. U Srbiji se radi sa implantima, koji se već 5 god ne koriste u Nemačkoj, Švajcarskoj. Jesu jeftiniji, ali u Nemačkoj, USA ...su npr ogromne odštete ako lekar pogreši, ne ugradi ono što je upisao itd. A u Srbiji?

  • Aaa

    4. februar 2021 | 09:37

    Zaboravili ste i servise za aute 😀

  • Sale

    4. februar 2021 | 09:44

    A tamo je kao bolje nego ovde. Lagarica

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>