• 0

Projekat "100 najvećih u Srbiji": Prihod brzorastućih kompanija 19,5 milijardi

Više od 4.000 brzorastućih kompanija zapošljava više od 200.000 ljudi

  • 0
Razni različiti poslovi  biznis Foto: Shutterstock

Regionalni Projekat 100 najvećih u Srbiji se realizuje već dve godine, a kompanijama, koje planiraju regionalno širenje, može da pomogne da se povežu sa potencijalnim partnerima, bankama i investitorima.

Naime, projekat raspolaže svim podacima o stanju u privredi za čitav region, pa tako je poznato da su brzorastuće kompanije u Srbiji u 2019. godini ostvarile su prihod od 19.5 milijardi evra, dobit od 1.17 milijardi evra, dok je izvoz iznosio 3.4 milijardi evra.

Kruna projekta biće publikacija „100 najvećih“, koja će po prvi put rangirati brzorastuće kompanije, ali pružiti i analize industrijskih grana, sa lestvicama najboljih u svakoj od njih, a u saradnji sa CubeTeam-om.

Kriterijum za rangiranje kompanija sagledan je kroz rast prihoda i broja zaposlenih u prethodne tri godine. Takođe uzimala se u obzir pozitivna dobit u tekućoj godini, kao i rast po složenoj godišnjoj stopi rasta od 10% i više. Korišćeni su zvanični podaci APR-a za kompanije koje su predale završne račune.

Inače, Projekat „100 najvećih u Srbiji”, se i ove godine realizuje pod sloganom „Moramo napred”. 100 najvećih je regionalni projekat koji već više od jedne decenije nastoji da obezbedi bolje uslove za male kompanije i promoviše najuspešnije primere poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima širom regiona, a umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija su faktori koji umnogome odlučuju ne samo o uspehu već i o opstanku kompanija generalno.

Budućnost regiona je u ekonomskom razvoju, a najuspešniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske saradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete.

Upravo su vodeći menadžeri iz Adria regije, kao i privrednici sa projekata „100 najvećih u Srbiji i regionu”, „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ i „100 najvećih u Crnoj Gori“ prepoznali ovaj projekat kao jedan od vodećih u regionu.

Projekat kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Drugi, podjednako važan cilj jeste da promoviše stabilne kompanije kao najbolji primer poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu.

Ekonomije regiona ne mogu biti konkurentne na evropskoj i svetskoj tržišnoj sceni bez jedinstvenog tržišta, a prevazilaženje izazova poput nesmetanog protoka ljudi, roba i usluga postaje ključni faktor u borbi za ekonomski oporavak regiona i to je ono čime se ovaj projekat bavi.

Projekt „100 najvećih u Srbiji i regionu“ šalje važnu poruku ekonomskoj zajednici iz regiona i podstiče nas sve zajedno da budemo još bolji i da damo dodatni doprinos razvoju ekonomije i društva generalno.

Kriterijumi su ukupni prihodi, ukupna dobit, broj zaposlenih, a ove se najviše ističe ukupan izvoz. Ističem potpunu objektivnost projekta u smislu da se rangiranje vrši na bazi stvarnih podataka iz poslovnih izveštaja koje su kompanije predale te kompanija ne može da utiče na svoju poziciju. Dakle rangiraju se kompanije koje su predale finansijske izvještaje

A ko su i kakve brzorastuće firme ili "gazele", čitajte u našem posebnom tekstu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>