• 0

Šef finansijske firme ojadio investitore: Njihov novac trošio na povećanje plata i luksuzni život

Takođe, koristio je novac novih investitora da isplati stare ulagače

  • 0
Novac, posao, magnet za pare, dolari Foto: Shutterstock

Šef njujorške finansijske firme GPB Kepital, koji je prikupio 1,8 milijardi dolara od investitora, optužen je danas za prevarne radnje slične Ponzijevoj šemi, kako bi prikrio loše poslovne rezultate, i za preusmeravanje novca investitora na povećanje plate i finansiranje luksuznih troškova.

Američke vlasti su saopštile da su GPB Kepital i direktor firme Dejvid Ðentile obećali investitorima stalni godišnji prinos od 8,0 posto, plus povremene „specijalne“ isplate, izveštava Rojters.

Dodali su da je GPB u stvari u velikim gubicima, da je koristio novac novih investitora da isplati ulagače koji su mu upravljanje imovinom poverili ranije, i da je preusmeravao novac za lične potrebe svojih rukovodilaca, uključujući i za kupovinu Ferarija za Ðentilea.

Krivične prijave prete još dvema osobama iz GPB-a, a američka Komisija za hartije od vrednosti i nekoliko državnih regulatora podneli su zahtev i za pokretanjem građansko-pravnog spora u vezi s tim.

GPB nije odmah odgovorio na zahteve Rojtersa za komentar.

Ponzijeva šema je prevara vezana za investiranje u kojoj se klijentima obećava visoka stopa prinosa, i mali rizik za investitore. Funkcioniše tako što se oslanja na konstantno širenje mreže investitora, pri čemu se sredstva novopridošlih koriste za isplatu prinosa ranim, starijim investitorima, a kad priliv novih klijenata presuši - šema se raskrinkava.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>