• 1
 ≫ 

Bogati varaju sistem, pa velikim donacijama i poslovnim vezama obezbeđuju sebi vakcine

 ≫ 

Bogati ne žele da čekaju svoj red, pa potežu sve moguće veze

  • 1
Bogataš, korona virus Foto-montaža: Shutterstock, Pixabay

Vakcinacija u SAD ne ide onako kako se očekivalo, već je oko davanja vakcina napravljen popriličan haos. U panici da neće doći na red, mnogi bogataši rešili su da krenu prečicom, pa mnogi koriste svoj uticaj i novac da stanu na početak reda za vakcinaciju.

Tako je u Floridi upravni odbor jednog doma za stare rešio da je pametnije da oni prime vakcine koje su bile namenjene njihovim korisnicima.

Takođe, direktor jednog startapa koji je nastao da bi rešavao pitanja pandemije, tiho je uzeo pun špric vakcine namenjen nekome i ubrizgao ga svom drugu u ruku, piše Biznis Insajder.

Osim toga, u Los Anđelesu doktori dobijaju panične pozive bogatih klijenata koji im nude ogromne donacije u zamenu za vakcinu.

Osećaj nade koji je preplavio građane u SAD sa dolaskom vakcina, polako je počeo da bledi kada su shvatili da milijarderi dobijaju vakcine mnogo pre „običnih“ ljudi.

- Bogati ne žele da čekaju svoj red, pa potežu sve moguće veze da dobiju kartu za prvu klasu za vakcinaciju, na isti način na koji inače rezervišu skupe hotelske sobe. Oni na vakcinu gledaju kao na još jednu stvar u nizu koju mogu lako da kupe - objašnjavaju analitičari.

Tako je pristup vakcini protiv Kovida 19 još jedna stvar koja je stvorila duboku podeljenost  američkom društvu, koja je inače ogromna zbog posledica pandemije koja je neke oterala u siromaštvo, a neke dodatno obogatila.

Savezna vlada SAD odlučila je koliko koja američka država može da dobije vakcina i poslala ih, a onda je posao lokalnih vlasti da te vakcine daju prioritetnim grupama koje su ranije određene. Ipak, redosled se retko gde poštuje, pa na nekim mestima postoji ozbiljan manjak vakcina, dok na drugim ima viška.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>