• 0
 ≫ 

Građani Srbije se navukli, jedan kupio akcije firme koja je skočila 900 %

 ≫ 

Zbog Gejmstop frke raste vrednost nekih drugih kompanija, a mi ih sve više primećujemo

  • 0
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis Foto: Tanjug/AP

Naučili smo šta je šortovanje, ali da podsetimo da je reč o strategiji trgovanja koja je zasnovana na špekulacijama da će akcije kompanije pasti. GameStop, prodavac video igara sa sedištem u tržnom centru, bio je atraktivna meta za šort prodavce.

Vrednost akcija američkog lanaca prodavnica prethodno je dostigla rekordnu vrednost usled "berzanske bitke" koja se odvija između dve grupe investitora, prvih koji se klade da će vrednost akcija opasti i drugih koji veštački podižu tržišnu kapitalizaciju cele kompanije.

Takozvani "short sellers" investitor deonice pozajmljuju na oročeni period, prodaju na otvorenom tržištu u nadi da će vrednost u budućnosti pasti, što znači da bi ostvarili profit naknadno kupujući akcije po manjoj vrednosti. Sa suprotne strane nalaze se trgovci udruženi na popularnom sajtu Reddit koji žele da se suprotstave velikim hedž fondovima koji, prema njihovim rečima, "godinama manipulišu tržištem".

Posle prvog talasa trgovanja, tržišna vrednost GameStopa u jednom trenutku iznosila je 13,5 milijardi dolara ili približno jednaka vrednosti kao New York Giants, Dallas Cowboys, i New England Patriots, tri najvrednija tima Nacionalne fudbalske lige, zajedno.

Ova praksa proširila se na nekoliko drugih kompanija poput Amerikan erlajnza i zemalja poput Južne Koreje.

Deset kompanija sa najvećim kratkim kamatama imaju tržišnu kapitalizaciju manju od 5 milijardi dolara.

Pet naj Kompanije pogodne za šortovanje/Foto: Printscreen

AMC na primer, već je privukao pažnju investitora Redita, ali nekoliko njih su manje poznata imena u farmaceutskoj industriji. Jedna kompanija koja se nalazi izvan prvih 10 je medijska kompanija Discovery, sa kratkim udelom od 36% i tržišnom procenom od 18,7 milijardi dolara.

Ali ni to nije sve, rastu i neke druge kompanije na krilima prošlonedeljnog haosa. Jedna od njih je valuta dogecoin, ili kompanija Ričarda Brensona. I građani iz Srbije počeli su da uredno prate dešavanja na Reditu i da biraju kompanije u koje će da ulože. 

Tako, jedan sugrađanin je upravo uložio u ATA creativity global, kompaniju iz Kine čije deonice enormno rastu. 

Prosečan obim akcija je 52.000, a kompanija ima oko 30 miliona akcija u opticaju. ATA Creativiti Global nudi širok spektar obrazovnih usluga koje se sastoje prvenstveno od portfolijske obuke, obrazovnih putovanja, savetovanja u inostranstvu i drugih obrazovnih usluga putem svoje mreže centara za obuku, navodi se u prošlom saopštenju za štampu.

"Najluđa vožnja u životu. Preko 900% rast cene u nekoliko sati. Jedva se nagovorih da kupim na dnu i onda bum", napisao je naš sugrađanin na svom Tviter profilu.

Rast cena Printskrin: Twitter

Ipalk, nakon prošlonedeljnog vrhunca i vrednosti od 483 dolara, akcije kompanije GameStop naglo su pale na svega 53 dolara koliko su vredele jutros. Iako je to još uvek značajan skok u odnosu na njihovu vrednost početkom januara, mnogi trgovci udruženi na Redditu se sada suočavaju sa potencijalno ogromnim gubicima, pa budite oprezni

PC Gamer razgovarao je sa desetinom trgovaca sa Reddita čiji su se gubici kretali od nekoliko hiljada do čak 850.000 dolara. Svi oni kažu da su uznemireni naglim padom cene akcija Gejmstopa.

Na ovaj ishod upozoravali su mnogi finansijski stručnjaci, od trenutka kada su se Redditori prvi put ustremili na akcije GameStop. Takođe, i sagovornici Telegraf Biznisa. 

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>