• 10

Srbija na listi top 10 svetskih zemalja sa najboljom politikom porodiljskog odsustva

S druge strane, od 196 svetskih država, samo Sjedinjene Države i Papua Nova Gvineja nemaju obavezu - na nivou vlade - da novopečenim majkama omoguće plaćeno odsustvo s posla zarad brige o detetu

  • 10
Trudnica, kafa, šolja

Foto: Shutterstock

SAD idu napred u mnogim stvarima, ali porodiljsko odsustvo nije jedna od njih, pisao je Biznis Insajder prošle godine. Napravili su listu 10 zemalja koje su to pitanje najbolje rešile, a Srbija je među njima.

Zapravo, od 196 svetskih država, samo Sjedinjene Države i Papua Nova Gvineja nemaju obavezu - na nivou vlade - da novopečenim majkama omoguće plaćeno odsustvo s posla zarad brige o detetu.

Prema istraživanju Unicefa iz 2019, svet ima 41 izuzetno bogatu zemlju, a SAD su jedna od svega 15 koje se ubrajaju u najbogatije države - koja nema uređenu politiku o porodiljskom odsustvu. To pitanje je prepušteno saveznim državama unutar SAD, da me same odrede pravila, kao i poslodavcima.

Tramp je pozvao na promene, koje bi podrazumevale 12 nedelja plaćenog porodiljskog odsustva, ali u 2020. još nije bilo garancija, iako je Amerika većinski saglasna s tim planom.

S druge strane, Biznis Insajder je odabrao ove zemlje kao najbolje u pogledu plaćenog porodiljskog odsustva.

Finska

 

Počev od 2021. Finska daje pravo na porodiljsko odsustvo svim roditeljima, bez obzira na pol i na to da li su detetu biološki roditelji. Novi zakon podrazumeva da svaka mama i svaki tata dobiju 164 dana, ili sedam meseci, zarad brige o bebi. Samohrani roditelji imaju pravo na 328 dana odsustva.

Danska

 

Nove mame u ovoj zemlji imaju pravo na ukupno 18 nedelja: četiri nedelje pre porođaja, i 14 sedmica nakon toga. Odsustvo je potpuno plaćeno, a tokom tih 14 nedelja kada je majka odsutna - otac takođe može da uzme dve nedelje. 

Mimo toga, roditelji posle mogu da rasporede dodatne 32 nedelje odsustva kako im odgovara. Odsustvo može da se produži za još 14 sedmica, ako su dete ili roditelj, recimo, bolesni. Prema zakonu, vlada Danske pokriva 52 nedelje, ali plata nije uvek puna.

beba, mama, mleko

Foto: Unsplash

Belgija

 

Mame imaju pravo do 15 nedelja porodiljskog odsustva - mogu da iskoriste sve odjednom ili da rasporede. Dodatno, očevi, pa i oni samozaposleni, imaju pravo na 10 dana.

Švedska

 

Novi roditelji u ovoj zemlji mogu da uzmu do 480 dana "na račun" prinove, a 18 nedelja je rezervisano samo za majke. Švedska je posebna i po tome što tate dobijaju 90 dana, samo za sebe, od tih maksimalnih 480 dana. Ideja je da se više podstiče veza između očeva i dece.

Island

 

Mamama i tatama sleduje isti broj meseci porodiljskog odsustva - i jedni i drugi imaju pravo na po 5 meseci, od ukupno 12 predviđenih. Za preostala dva meseca roditelji mogu da se dogovore ko će ih koristiti. Ali, tih 5 meseci moraju da "ispune", odnosno nema odricanja zarad ovog drugog. Vlada želi da se pobrine da su oba roditelja jednako uključena u odgajanje deteta.

srećna porodica, roditelji deca, ćerke, stan, useljenje, dom,

Foto: Shutterstock

Srbija

 

Dolazimo i do naše zemlje, koja je na listi Biznis Insajdera zauzela 6. mesto. Porodiljsko odsustvo traje do navršena tri meseca od dana porođaja. Zaposlena žena, po isteku porodiljskog odsustva, ima pravo na odsustvo sa posla radi nege deteta do isteka 365 dana, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi brige o detetu, za zaposlena lica utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva, ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Norveška

 

Sistem ove zemlje je vrlo fleksibilan. Majke mogu da uzmu 49 nedelja 100% plaćenog odsustva, ili 59 nedelja, ali tada dobijaju 80 odsto zarade. Očevi nisu dužni da uzimaju odsustvo radi brige o detetu, ali imaju pravo na 10 nedelja, u zavisnosti od primanja supruge. Zajedno, roditelji imaju pravo na dodatnih 46 sedmica koje su 100% plaćene, ili 56 nedelja - i tada dobijaju 80% plate.

beba i mama/baka

Foto: Pixabay

Mađarska

 

Ova zemlja, prema Unicefovom istraživanju, majkama nudi 72 nedelje porodiljskog odsustva.

Estonija

 

Kada je reč o trudničkom i porodiljskom odsustvu mame iz ove evropske zemlje imaju pravo na ukupno 140 dana, ali posao mogu da napuste najranije 30 do 70 dana pre termina porođaja. I očevi imaju pravo na odsustvo, u trajanju od dve nedelje, kako bi se povezali sa detetom. Nakon što odsustva prođu, roditelji imaju pravo na dodatnih 435 dana koje mogu da podele, sa kompenzacijama koje se računaju na osnovu njihovih prosečnih plata.

Litvanija

 

Nordijske zemlje definitivno prednjače u tome koliko pažnje posvećuju novopečenim roditeljima. U ovoj zemlji mame dobijaju 18 nedelja 100% plaćenog odsustva s posla zarad brige o bebi, a tate imaju pravo na 4 nedelje. Zajedno, roditelji imaju pravo na još 156 nedelja koje mogu da podele kako žele.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    5. februar 2021 | 15:16

    Dobrom politikom ali samo na papiru, relanost verovatno deseto mesto ali otpozadi...

  • Map

    5. februar 2021 | 15:11

    Posebno dobro prodju one sto rade kod privatnika, ne smeju ni da kazu da su trudne

  • Zoe

    5. februar 2021 | 16:22

    Bas smesno... Pored toliko povoljnosti sve manje porodilja i beba. Al smo mi bolesni. Verujemo u sve sto cujemo a zivi dokazi nam nista ne znace.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>