• 2

Na čelu Svetske trgovinske organizacije prvi put će biti žena i Afrikanka, čeka se još pristanak SAD

STO je već dugo bez lidera

  • 2
Ngozi Okonjo-Iweala

Foto: Profimedia

Svi su izgledi da će Nigerijka Ngozi Okonjo-Iweala postati prva žena i prva Afrikanka na čelu Svetske trgovinske organizacije, jer se južnokorejska kandidatkinja zbog drugog posla povukla iz trke.

Yoo Myung-hee, južnokorejska ministarka trgovine, najavila je povlačenje iz trke za ovu prestižnu poziciju. Okonjo-Iweala, ekonomista i bivši ministar finansija Nigerije već ima veliku podršku članova STO, uključujući EU, Kinu, Japan i Australiju.

Međutim, Sjedinjene američke države su pod Trampovom administracijom podržavale drugu kandidatkinju, što je otežavalo proces izbora jer po pravilima sve članice moraju da se slože sa izborom.

Njeno zvanično postavljenje moraće da sačeka da nova SAD administracija postavi svog trgovinskog zastupnika.

STO je već dugo bez lidera, još pod pre godinu dana, kada je Roberto Azevedo napustio ovo mesto, nakon što se STO našla usred trgovinskog sukoba SAD i Kine.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    6. februar 2021 | 09:22

    Čeka se samo još saglasnost SAD . Pa oni upravo i nalaze ovakve kao da su sa neke plantaže kaučukovca . Onda amerikanci manipulišu sa njima kao i sa ovim iz svetske zdravstvene organizacije . Prosto se igraju sa njima . I ovi imaju nekog Šećerovskog .

  • Putin R.S

    6. februar 2021 | 10:37

    Kako ih Amerika nasadjuje na ovakva mesta samo da bi ih drzali u saci. Eeeejj,j Nigerijka na celu ovakve organizacije. Kakva je ekonomija ove drzave, i kako narod zivi u njoj??? Sigurno sve cveta i nema siromastva.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>