• 8
 ≫ 

Brnabić: Radimo na trećem paketu pomoći za privredu i grаđane od 2,5 miljardi evra

 ≫ 

Premijerka se obratila povodom 100 dana vlade Srbije

  • 8
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obezbedili smo povećanje minimalne cene rada, povećanje penzija i povećanje plata u javnom sektoru, rekla je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju 100 dana Vlade Srbije.

Ona je istakla da, pored mnogo toga što je vlada uradila, radi i na novom, trećem paketu pomoći privredi i građanima u iznosu od 2,5 milijardi evra.

- Ovaj paket će uključivati direktnu finansijku podršku privredi i još jednu direktnu finansijsku pomoć građanima, uz dodatnu pomoć penzionerima - rekla je Brnabić. 

Ona je istakla da detelji još nisu poznati, ali da će pomoć biti u formi pkrivanja 50 odsto minimalca tokom tri meseca, pomoć građanima u iznosu od dva puta po 30 evra, dodatna pomoć penzionerima, plus pomoć prevoznicima. Vodimo još neke razgovore, možda dođe do još nekih izmena - rekla je ona. 

Ona je istakla će predlog zakona o socijalnim kartama napokon omogućiti da se što bolje podele socijalna davanja.

Premijerka Ana Brnabić zadovoljna je radom vlade u prvih 100 dana, navodeći da se u narednom periodu rad nastavlja, još brže i bolje.

- U prvih 100 dana rada Vlade Srbije, koja se poklopila sa pandemijom virusa korona koja je uzrok za gubitak mnogih radnih mesta u svetu i ugrožavanje svetskih ekonomija, naša zemlja je uspela da dovede stranog investitora, japansku kompaniju Tojo Tajers, koja će uložiti 400 miliona evra i otvoriti 500 radnih mesta - izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Sto dana vlade Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Japanska investicija došla je u Srbiju u ovim teškim vremenima za ceo svet. Dok su ljudi u svetu ostajali bez posla, mi smo dobili novu investiciju - rekla je Brnabić na predstavljanju rezulata rada 100 dana ove vlade.

U oblasti energetike i zaštite životne sredine, Brnabić je podsetila da je u našoj zemlji 1. januara pušten gasovod "Balkanski tok" koji će biti još jedan pravac za snabdevanje gasom, koji će doprineti daljem ekonomskom razvoju zemlje jer će obezbediti veće količine gasa za privredu, ali i moći će država da naplaćuje tranzit gasa.

Brnabić je dodala da je i 10. novembra potpisana Sofijska deklaracija o zelenoj agendi za Zapadni Balkan kojom je raspisana tri konkursa u oblasti zaštite životne sredine, a koji imaju za cilj poboljšanje vazduha u našoj zemlji.

U prvih 100 dana, podsetila je premijerka, u Obrenovcu je počela izgradnja postrojenja za odsumproavanje u TENT-u u Bloku B u, čija je vrednost 200 miliona evra, a doneće čistiji vazduh.

Brnabić je navela da je nastavljen i rad na digitalizaciji u svim segmentima, kao što su, navodi, digitalni udžbenici, digitalne učionice, podsetila je da je otvoren novi Data centar u Kragujevcu.

Sto dana vlade Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, premijerka dodaje da je donet i Zakon o digitalnoj imovini, što Srbiju svrstava jednu od retkih zemalja u Evropi koja je donela takav zakon.

Brnabić kaže i da vlada nastavlja da radi na spajanju privrede i obrazovanja i da nastavlja da ulaže u dualno obrazovanje.

Pored toga, Brnabić ističe da je država i direktno pomogla građane, najpre, podseća, medicinske radnike krajem godine sa po 10.000 dinara pomoći, a zatim i penzionere sa po 5.000 dinara.

Ističe i da su od ove godine uvećane plate i penzije, ali i da država radi na novom, trećem, paketu pomoći privredi i građanima koji će biti vredan dve i po milijarde evra.

Ona je istaskla da smo najbolji u Evropi krajem prošle godine godine u privrednom rastu, a danas mozda i prvi u vakcinaciji u Evropi.

Premijerka je navela da ima mnogo stvari koje smo realizvali, a mnoge započeli i da je pred nama mnogo posla.

Ona je navela neke od započetih projekata kao što su digitalizacija zdravstva, sporazum o gradnji metroa, novu zgradu fakulteta u Nišu, Kliničkog centra Vojvodine. Navela je otvaranje laboratorija, unutarvodalni terminal u Batajnici, Strategiju razvoja vinarstva, predlog zakona o socijalnim kartama...

Objavljen je tender za zgradu Beogradske filharmonije, strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama, razvoj digitalnih puteva, širokopojasnog interneta u ruralnim područjima...

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vss

    6. februar 2021 | 12:48

    Penzije niste povećali ne lažite narod to je samo usklađivanje a nikako povećanje

  • Komsinica Cica

    6. februar 2021 | 14:37

    Misli li neko i na one nezaposlene, na domacice, koje doduse kod kuce imaju uvek pune ruke posla. Ali su bez prihoda? Samo pitam...

  • Ce

    6. februar 2021 | 14:19

    Hvala na pomoci zadovoljavajuce ali mislite i na nas koji smo na biro.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>