• 0

Evro, dolar, funta, juan, rublja: Za ulaganje u tri od ovih pet valuta sada nikako nije vreme

Ekonomija evrozone pogođena pandemijom virusa više nego SAD

  • 0
Novac plaćanje evri devize biznis

Foto: Shutterstock

Većina valuta je podložna slabljenju usled otkupa aktiva od strane centralnih banaka i pada kamatnih stopa. Tom riziku su izložene čak i tradicionalne valute koje se smatraju sigurnim utočištima, poput japanskog jena i švajcarskog franka, smatra šef odeljenja za analitička istraživanja "Više škole za finansijski menadžment" Mihail Kogan.

- U kategoriji rezervnih valuta može se reći da preovladava mišljenje da će narednih meseci dolar, u odnosu na druge valute, slabiti. Na primer, konsenzusna prognoza investicionih banaka u pogledu kursa EUR/USD predviđa njegov rast do 1,25 ove godine (sada iznosi 1,21) - rekao je ekspert agenciji "Prajm".

S druge strane, Evropska centralna banka je na kupovinu aktiva potrošila više od Sjedinjenih Američkih Država ako se uzmu u obzir brojke u odnosu na obim BDP-a.

Pored toga, Kogan je rekao da je ekonomija evrozone pogođena pandemijom virusa korona više od američke, zbog čega smatra da je i evro jedan od potencijalnih kandidata za slabljenje.

Prema rečima eksperta, promene su moguće i kod sigurnih valuta koje rastu tokom rizičnog perioda. Ako ekonomija, kao što se mnogi nadaju, počne aktivno da se oporavlja, sredstva od japanskog jena i švajcarskog franka mogu se prebaciti u rizičnije aktive, kaže on. Kogan  smatra da bi poteškoće mogle da se jave i kod britanske funte, koja bi mogla da padne na neko vreme zbog perspektiva uvođenja negativnih stopa od strane Engleske banke u svetlu Brexita.

Nasuprot tome, kineski juan i rublja imaju dobre šanse za jačanje, smatra ekspert. Njegov zaključak je da bi ruska valuta mogla da ojača ako se sankcioni rizici ne realizuju, a cene nafte nastave da rastu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>