• 0
 ≫ 

Ipak ništa od gigantskog posla i Eplovih kola: Ko je kome "okrenuo leđa"?

 ≫ 

Kada je vest o saradnji objavljena, akcije Hjundaija su skočile 20 odsto, a novi samovozeći električni automobil trebalo je da bude lansiran do 2027. godine. Da li to i dalje ostaje plan, kada je reč o Eplu, ostaje da se vidi...

  • 0
Apple car, Hyundai Ioniq

Foto: Twitter/@appleinsider, Hyundai

Južnokorejski proizvođači automobila Hjundai i Kia saopštili su da, ipak, ne pregovaraju sa Eplom o razvoju autonomnih vozila, a nakon te vesti njihove akcije su zabeležile oštar pad na južnokorejskoj berzi.

Podsećamo, ugovor je trebalo da bude potpisan do marta 2021. godine.

Deonice Hjundaija su pale 6,21 odsto, dok su akcije kompanije Kia Motors imale pad od čak 15 procenata, piše CNBC. Snažno su pale i akcije drugih Hjundaijevih podružnica: Hjundai Via, Hjundai MobisHjundai Glovis.

"Hjundai Motor ne pregovara sa Eplom o razvoju autonomnog vozila", saopštio je južnokorejski gigant, dodajući da su primili zahteve od više drugih kompanija u kojima se predlaže zajednički razvoj autonomnih električnih vozila, ali još ništa nije odlučeno, tačnije - u "ranoj je fazi".

Slično se oglasila i Kia Motors, drugi najveći proizvođač automobila u Južnoj Koreji, inače podružnica Hjundaija.

CNBC dalje navodi da je Hjundai najpre u januaru objavio da je u početnoj fazi pregovora s Eplom, ali je potom prepravio saopštenje, ne spominjući proizvođača Ajfona i najvredniju američku kompaniju.

Tada su akcije divova iz ove azijske zemlje zabeležile skok, a CNBC je nastavio da izveštava o njihovoj saradnji s Eplom. Naime, pisalo se da je tehnološka kompanija iz SAD "na korak" od finalizacije sporazuma s Hjundaijem i Kiom.

Proizvodnja je trebalo da se odvija pod brendom Epl, pominjalo se ime iCar, u pogonu Kije u Vest Pointu (Džordžija, Sjedinjene Države).

Pozivajući se na svoje izvore, CNBC je prenosio da dogovor još uvek nije postignut i da će se Epl na kraju, možda, ipak odlučiti za saradnju s nekom drugom kompanijom, ili da bi - uz sporazum s Hjundaijem - mogao dodatno da sarađuje s još nekim.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>