• 5
 ≫ 

U 43 države SAD ima 800 milijardera: Ko je na vrhu liste, i koliko je njihovo ukupno bogatstvo?

 ≫ 

Samo Alabama, Novi Meksiko, Severna Dakota, Aljaska, Vermont, Nju Hempšir, Rod Ajland i Delaver ne mogu da se pohvale bogatašima "tog kalibra"

  • 5
sad, usa, amerika

Foto: Unsplash

Korporativna Amerika je sila za sebe, i već dugo se polemiše o sve dubljem jazu između bogataša iz SAD i prosečnog stanovništva, koje jedva sastavlja kraj s krajem.

Ipak, celokupna slika nam odaje utisak da Sjedinjene Države i dalje ostaju na tronu po moći, iako im je Kina za petama. Najveće globalno bogatstvo koncentrisano je tamo, a evo kako je ono "raspoređeno" po državama.

SAD imaju 330 miliona ljudi i oko 800 milijardera. Oni su "konstanta" u toj zemlji, izveštava visualcapitalist.com, a samo u ovim saveznim državama nema bogataša "tog kalibra": to su Alabama, Novi Meksiko, Severna Dakota, Aljaska, Vermont, Nju Hempšir, Rod Ajland i Delaver.

Ovo su najimućniji među imućnima u SAD, i države u kojima žive i rade, a iz svake je izabran onaj najbogatiji. Zato, recimo, na listi nećete videti Bila Gejtsa, jer dolazi iz Vašingtona baš kao i Bezos, koji je bogatiji od njega. Uglavnom je reč o muškarcima, ali postoji 10 žena koje prednjače po bogatstvu u svojim državama.

Na prvom mestu je Džef Bezos (neto vrednost: 193,8 milijardi dolara) iz Vašingtona, zatim sledi Ilon Mask (neto vrednost: 191,8 milijardi dolara) iz Teksasa, a iza njega je Mark Zakerberg (neto vrednost: 101,3 milijarde dolara) iz Kalifornije.

Voren Bafet (neto vrednost: 87,6 milijardi dolara) je iz Nebraske, a Džim Volton (neto vrednost: 67,5 milijardi dolara) iz Arkansasa. Na šestom mestu ove liste je Majkl Blumberg (neto vrednost: 54,9 milijardi dolara) iz Njujorka, dok sedmu poziciju zauzima Fil Najt sa porodicom (neto vrednost: 51,7 milijardi dolara), a u pitanju je država Oregon.

Poslednja tri mesta od prvih 10 zauzimaju Danijel Gilbert (neto vrednost: 45,5 milijardi dolara) iz Mičigena, i Čarls Koh (neto vrednost: 44,9 milijardi dolara) koji živi u Kansasu. Na 10. mestu je Džon Mars (neto vrednost: 29,8 milijardi dolara) iz države Vajominga.

Žaklin Mars je odmah ispod prvih 10 mesta na listi američkih milijardera, a ona ima neto bogatstvo od 28,9 milijardi dolara. Njena država je Virdžinija. Potom sledi Tomas Peterfi (neto vrednost: 22,9 milijardi dolara) iz Floride, a onda i Pjer Omidjar (neto vrednost: 22,3 milijarde dolara) iz države Havaji.

Ernest Garsija II (neto vrednost: 18 milijardi dolara) iz Arizone, Rej Dalio (neto vrednost: 16,9 milijardi dolara) iz Konektikata, Ken Grifin (neto vrednost: 15 milijardi dolara) iz Ilinoisa.

Istu neto vrednost kao Grifin ima Abigail Džonson, koja dolazi iz države Masačusetsa. Tomas I Junior s porodicom "težak je" 14,4 milijarde dolara, a oni dolaze iz Tenesija. Iza su Džon Menard Junior (neto vrednost: 14,2 milijarde dolara) - država Viskonsin, i Dejvid Dafild (neto vrednost: 13,7 milijardi dolara) iz Nevade.

novac

Foto: Unsplash

Na listi koju je sastavio visualcapitalist.com nalaze se i ova imena:

Karl Kuk (neto vrednost: 10,5 milijardi dolara) - Indijana, Filip Anšuts (neto vrednost: 10,1 milijardi dolara) - Kolorado, Tom i Džudi Lav (neto vrednost: 8,2 milijarde dolara) - Oklahoma, zatim Džim Kenedi (neto vrednost: 8,2 milijarde dolara) - Džordžija, Viktorija Mars (neto vrednost: 7,2 milijarde dolara) - Pensilvanija.

Roko Komiso (neto vrednost: 6,9 milijardi dolara) - Nju Džersi, Džejms Gudnajt (neto vrednost: 6,5 milijardi dolara) - Severna Karolina, Mičel Rejls (neto vrednost: 6,5 milijardi dolara) - Merilend. Iza njega je Denis Vašington (neto vrednost: 6,2 milijarde dolara), iz države Montana.

Ohajo je dom za Les Veksnera s porodicom, a njihovo neto bogatstvo vredi 5,6 milijardi dolara. Sledeći je Heri Stajn (neto vrednost: 5,4 milijarde dolara) iz Ajove, a onda i Tamara Gustavson (neto vrednost: 5,3 milijarde dolara) iz Kentakija. Tu je i Paulin Mekmilijan Kainat (neto vrednost: 4,9 milijardi dolara) iz Mizurija.

Izbori Amerika 2020, američki izbori glasanje SAD

Foto: Tanjug/AP

Frenk Venderslut (neto vrednost: 3,5 milijardi dolara) - Ajdaho, Gejl Benson (neto vrednost: 3,3 milijarde dolara) - Lujzijana, Glen Tejlor (neto vrednost: 2,5 milijardi dolara) - Minesota, Džonatan Nelson (neto vrednost: 2 milijarde dolara) - Rod Ajland, Anita Zaker (neto vrednost: 1,9 milijardi dolara) - Južna Karolina.

Gejl Miler (neto vrednost: 1,9 milijardi dolara) iz Jute, ima istu količinu bogatstva kao i Suzan Alfond iz države Mejn. T. Deni Senford (neto vrednost: 1,6 milijardi dolara) je iz Južne Dakote, a poslednja dva mesta na listi zauzimaju Džejms Daf (neto vrednost: 1,4 milijarde dolara) iz Misisipija i Džim Džastis (neto vrednost: 1,2 milijarde dolara) iz Zapadne Virdžinije.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    13. februar 2021 | 17:20

    Obogatili se na racun tudjeg rada i još im nije dosta. Uništili su ovu zemlju u svakom pogledu. Deset doživotni robija je malo za njihov "doprinos" uništenju ove planete. To su oni koji vode ratove, propagande i vrše klimatske promene u negativnom smislu.

  • dago 1

    13. februar 2021 | 23:40

    Allla. Pa ovo je u milijardama. Nas mozak masta o milionima 😁😅

  • Ljube

    13. februar 2021 | 19:37

    Ovo su imena onih sto se mogu objaviti ,a gde su oni sto su omogucili da se ovi isticu .....u svakom slucaju ,to je " bagra" koja mrcvari ovu planetu ZEMLJA !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>