• 48

Mic po mic i benzin je prešao 140 RSD, dizel ide ka 150: Skočila cena goriva u Srbiji, i nastaviće

Kako su ranije rekli iz UNKS za naš portal, naftaši gotovo po pravilu preliju akcize i na cene za potrošače

  • 48
BEnzin, benzinska pumpa Foto: Telegraf, Tanjug/ Jaroslav Pap

50 para po 50 para i cena za litar goriva u Srbiji ovih dana raste, rekli bismo i neprimetno. Primetno je međutim, ako poredite svoje račune za gorivo od ove i prošle nedelje. Litar benzina tako je prešao na pojedinim pumpama 140 dinara, dok je dizel otišao i na 148 za litar. 

Litar nafte i benzina na našim pumpama već košta dinar više nego pre nedelju dana, a naftaši tvrde da bi svetsko tržište sada dodatno moglo da podgreje cenu i to ne za dinar, dva, već više. O tome su ranije za Telegraf Biznis govorili iz UNKS, navodeći da se cene na svetskom nivou preliju na naše tržište za oko mesec dana.

Nafta na sveetskom tržištu nastavila je uspon dostižući najviši nivo u poslednjih 13 meseci, podržana sve veći optimizam u pogledu oporavka potražnje za gorivom.

Cene nafte su porasle zapravo na najviši nivo u nešto više od godinu dana, pri čemu su fjučersi Brenta prekoračili 60 dolara za barel, podržani manjom ponudom glavnih proizvođača "crnog zlata" i nadom da će novi američki korona paket ekonomskih mera podstaći tražnju.

Nafta se vratila na nivo pre korone

Severnomorska nafta Brent za isporuku u aprilu trgovana je po ceni od 60,06 dolara za barel, najvišoj od januara prošle godine. Cena za isporuku u ranijem roku iznosila je 59,90 dolara, što je rast za 56 centi ili 0,9 odsto.

Fjučersi američke sirove WTI nafte za dostavu u martu porasli su za 60 centi ili 1,1 procenat, na 57,45 dolara za barel, što je takođe njihov najviši nivo od januara 2020.

Obećanje Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti isporuke u februaru i martu, povrh kvote dogovorene sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenim saveznicima, pomaže u uravnoteženju globalnog tržišta nafte i podupiranju cena.

Današnje slabljenje dolara prema većini valuta takođe je imalo pozitivan efekat na cene ovog energenta, jer je cena ove sirovine denominovane u dolarima sada pristupačnija imaocima drugih valuta.

Porast cene sirove nafte istovremeno motiviše američke naftaše da povećaju pumpanje. Broj naftnih platformi u SAD, rani signal nivoa buduće proizvodnje, dostigao je prošle nedelje najviši nivo od maja prošle godine.

Istovremeno, u Srbiji je nedavno doneta odluka o povećanju akciza na gorivo od 1,3 odsto što bi vrlo brzo dodatno moglo da poveća cenu litra za približno toliki iznos. A to je, kako su rekli sagovornici Telegraf Biznisa, gotovo pravilo naftaša - da cenu akcize preliju na potrošače.

Iz UNKS-a kažu da je u pitanju redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda.

Dodaju da je uobičajeno da se akcize usklađuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. godine primena usklađenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 01. jula, o čemu je Telegraf Biznis više puta pisao. 

Akciza na benzin je 58 dinara po litru, na evrodizel oko 60 dinara, a na tečni naftni gas 45 dinara po kilogramu. Litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kreće se oko 137 dinara, dok litar evrodizela košta oko 145 dinara. Iznos akciza ulazi u osnovicu za PDV pa će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po ovom osnovu u budžet Republike Srbije plaćati više za oko 0,9 RSD po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 RSD po kilogramu tečnog naftnog gasa.

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Skače cena goriva i u komšiluku

Prosečni rezerovoar LPG-a mogao bi poskupiti dve kune, pišu hrvatski mediji.

Kako prenose, danas bi ponovno moglo da poskupi gorivo. Tako, količina od 50 litara benzina mogla bi da bude skuplja za 8,5 kuna, a dizela devet kuna.

Prosečno, LPG biće skuplji dve kune.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran

    9. februar 2021 | 11:27

    sramota najmanje plate u Evropi a cene goriva najvise u svetu za najlosije gorivo... pljackanje naroda se nastavlja

  • Coa

    9. februar 2021 | 11:35

    Kad pojeftini na svetskom nivou, kod nas je cena ista, čim poskupi u svetu kod nas se duplira

  • Au

    9. februar 2021 | 11:56

    Imamo najskuplje a najlosije gorivo u Evropi. Ali zato imamo najmanje plate u Evropi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>