• 2
 ≫ 

Da li je on zaista Satoši Nakamoto? Bitkoin je otišao na 48.000 $, a jedan čovek je za to zaslužan

 ≫ 

Nedavno je jednim tvitom podigao cenu bitkoina za gotovo 20%, a sada sličan uticaj ima i nedavno obavljeni potez njegove kompanije

  • 2
Ilon Musk, BItkoin

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Milijarder i inovator Ilon Mask ovih dana ne silazi s naslovnica tehnoloških medija, a poslednjih nekoliko njegovih poteza povezano je sa kripto-valutama.

Samo heštegom #Bitcoin na svom Tviter profilu pomogao je u tome da cena ove kripto-valute skoči za gotovo 20%. U ovom trenutku digitalni novčić vredi neverovatnih 48.000 dolara.

Potom se upleo u berzansku sagu oko GameStopa, pa je tvitovima iz šale pogurao i cenu inače šaljivog dogecoina za više od 50%, a sada na cenu bitcoina ozbiljno utiče njegova kompanija Tesla.

Podsetimo, iz Tesle su saopštili američku Komisiju za hartije od vrednosti da su kupili bitkoine u vrednosti od čak 1,5 milijarde dolara. Shodno nedavnoj odluci uprave, ovaj potez imao je za cilj diverzifikaciju ulaganja slobodne gotovine na računima i maksimiziranje zarade na njoj. Najavljeno je i da će Tesla u budućnosti nastaviti da kupuje digitalnu imovinu.

Teslin potez imao je veliki uticaj i veliki podsticaj drugim investitorima. Dalje, Tesla je najavila i da će prihvatati kripto-valute kao način plaćanja za svoje automobile.

Očekivano, ovakve su vesti ponovno pokrenule bitkoin tržište, podigle optimizam investitora, pa čak i pomogle u tome da cena Tesline denice poskoči gotovo 3%.

Ko je Satoši?

 

Naravno, reakcije na društvenim mrežama su viralne, a Maska baš zbog ovog opet sumnjiče da je zapravo on Satoši Nakamoto, čovek koji stoji iza bitkoina.

 

Debata je počela da se širi internetom kada se pojavio papir iz 2008. godine na kome je detaljan plan kako bi trebalo da se razvija bitkoin. Plan je osmislio navodno neko ko se zove Satoši Nakamoto. Ali ko je osoba, ili više njih koja stoji iza imena Satoši Nakamoto još se ne zna. 

Sahil Gupta, bivši pripravnik u Maskovoj kompaniji ranije je u svom blogu pretpostavio je da je "Satoši najverovatnije Ilon".

Kako je rekao, Mask bi mogao da stoji iza te digitalne valute jer "duboko razume ekonomiju i njene probleme, kao i kritovalute, ali i poznaje programiranje i uopšte je svestran". Bivši pripravnik kaže da je Mask verovatno želeo da lansira bitkoin tokom 2008. godine tokom svetske krize i možda je želeo da tako "reši nedostatak poverenja u banke stvaranjem nove valute."

U blogu, Gupta je izneo i neke druge dokaze za koje veruje da upućuju na to da je Mask tvorac bitkoina.  Ali Mausk je demantovao te glasine i dodao da je čak izgubio jedan bitkoin koji mu je prijatelj poklonio pre nekoliko godina.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. februar 2021 | 19:45

    Bitkoin ce propasti kada globalisti budu duplirali svoje pare. Samo ce ga svi prodati preko noci, uzeti pare i bitkoin nece vredeti vise ni 1$. Ko ima viska para moze sada jako lepo da zaradi za kratko vreme.

  • Lejla

    9. februar 2021 | 18:59

    Nakamoto možda...a smoto sigurno nije...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>